fbpx
Міжнародна економіка

Україна цьогоріч має намір збільшити квоти на імпорт коксу та квоти на поставки коксівного вугілля

Україна до кінця поточного року має намір збільшити квоти на імпорт коксу до 300 тис. тонн з нинішніх 210, а також квоти на поставки коксівного вугілля на 1 млн тонн. Це передбачено прийнятими вчора постановами уряду, повідомляє УНН з посиланням на прес-службу Кабміну. ​​

"Таким чином, Україна виконає вимоги Євросоюзу та Всесвітньої організації про зняття торгових обмежень за даними товарними позиціями", – повідомив з цього приводу перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов. 

Він нагадав, то проблема імпортного коксу була одним з так званих "торгових подразників" у відносинах України та ЄС і, зокрема, порушувалася під час недавньої зустрічі першого віце-прем’єр-міністра з Європейським комісаром де Гухтом у Брюсселі.

"Ще одне зобов’язання України виконано, ще один крок зроблено до успіху Вільнюського саміту", – прокоментував Сергій Арбузов.

Читайте також:  Старий танковий завод у Чехії став мільярдером на тлі війни в Україні

Він зазначив, що обмеження на поставки коксівного вугілля були введені у зв’язку з його надлишками на ряді підприємств, що могло призвести до виникнення надзвичайних ситуацій.

Зараз рішення уряду передбачає збільшення квоти на імпорт коксівного вугілля додатково на 1 млн тонн. Квота на імпорт коксу до кінця поточного року буде збільшена на 90 тис. тонн – до 300 тис. тонн.

"Повернення і поступове відновлення імпортних квот – одне з очікувань Європейського Союзу напередодні підписання Угоди про асоціацію. Крім того, використання імпортного коксу збільшить ефективність роботи доменних печей і дозволить досягти більш високих якісних показників продукції, що випускається", – сказав Сергій Арбузов, коментуючи рішення уряду про збільшення квот.

Читайте також:  Старий танковий завод у Чехії став мільярдером на тлі війни в Україні

Раніше питання про введення Україною обмежень на поставки коксу та коксівного вугілля розглядалося на спеціальному засіданні СОТ з питань ринкових обмежень.

Нагадаємо, на засіданні уряду 30 жовтня прийнято дві постанови Кабінету міністрів України "Про внесення зміни у додаток 8 до постанови Кабінету міністрів України від 19 грудня 2012 року № 1201 "(щодо забезпечення коксохімічних підприємств коксівним вугіллям), а також "Про внесення зміни у додаток 8 до постанови Кабінету міністрів України від 19 грудня 2012 року № 1201 "(щодо забезпечення металургійних підприємств коксом).

Джерело: УНН

Читайте також: