fbpx
Економіка

Послуги оцінювачів нерухомості в Україні можуть подорожчати в кілька разів

З 1 листопада в Україні за новими правилами відбуватиметься оцінка нерухомості. Фахівці, які займаються даним питанням, тепер використовуватимуть у своїй діяльності спеціальну комп’ютерну програму і, як передбачається, вартість послуг оцінювачів може подорожчати в кілька разів.

Вся справа в тому, що нововведення передбачають можливість отримання документа про вартість майна, який необхідний для продажу, покупки або дарування лише у сертифікованих фахівців, які пройшли навчання в установах, які співпрацюють з Фондом держмайна. Нагадаємо, що нові правила повинні були працювати ще з серпня, але нововведення були відкладені з ряду причин.

У ЗМІ наводяться дані Фонду держмайна, згідно з якими 1644 оцінювачів пройшли необхідне навчання. За словами глави Фонду Олександра Рябченка, які наводяться з посиланням на видання "Сегодня", «…оцінювачі, що отримали новий сертифікат, відкрили 644 представництва». Олександр Рябченко також підкреслив, що до 1 лютого буде так званий «перехідний період», який передбачає, що юридичну силу матимуть оцінки і тих фахівців, які не пройшли необхідне навчання.

А причиною, через яку вартість послуг оцінювачів може подорожчати, є застосовувана комп’ютерна програма. Повідомляється, що її створив Український інститут управління якістю оціночної діяльності. Оцінювачі називають таку програму «дорогою». У ЗМІ наводяться слова президента Ліги експертів України Світлани Бовсуновської, що відзначила, що вже сьогодні за оцінку однокімнатної квартири можуть брати суму, що вдесятеро перевищує ту, що була раніше.

Можливо, на цінову політику оцінки могли б вплинути у Фонді держмайна, попросивши творців програми знизити на неї ціну, але, як зазначив глава Фонду Олександр Рябченко, «Фонд держмайна не контролюватиме тарифи. В іншому випадку це буде корупцією, якщо держава отримає право контролювати і перевіряти вартість оціночних послуг».

За матеріалами: podrobnosti.ua

Читайте також: