fbpx
Політика

На трудову пенсію можуть розраховувати 97 % росіян

Глава міністерства праці та соціального захисту Максим Топілін заявив, що у зв’язку із збільшенням мінімального стажу, право на трудову пенсію зможуть заробити 97 % громадян. «За даними Пенсійного фонду, в середньому росіянин виходить на пенсію після 34 років трудової діяльності, так що 15 років – цілком досяжний поріг. За нашими прогнозами, 97 % громадян зможуть заробити не менше 15 років трудового стажу», – сказав міністр і уточнив, що якщо людина має стаж менше 15 років, її пенсійні права не формуються, а значить, немає і права на трудову пенсію.

Однак, ці люди будуть мати право на соціальну пенсію. У Росії соціальна пенсія менша за трудову, і її можуть отримувати жінки, які досягли віку 60 років, і чоловіки у віці 65 років, тобто, на п’ять років пізніше, ніж трудову пенсію.

Читайте також:  Поблизу Ужгорода відбулась зустріч Роберта Фіцо і Дениса Шмигаля: гучні заяви прем'єрів (ВІДЕО)

За словами Топіліна, нинішня норма пенсійного права, коли для отримання трудової пенсії за старістю потрібно було попрацювати всього п’ять років, давно застаріла і «не забезпечує достатніх стимулів до легальної зайнятості». А ось нова пенсійна формула, навпаки, буде стимулювати людей працювати легально.

Зміни набудуть чинності з 2015 року і ті, хто планує вийти на пенсію пізніше, повинні розуміти, що їх мінімальний стаж має бути не меншим, ніж сім років. Якщо вихід на пенсію випадає на період 2015-2020 роки, для отримання трудової пенсії стаж повинен бути не меншим, ніж десять років, а з 2025 року стажу має бути не менше 15 років.

Читайте також:  Поблизу Ужгорода відбулась зустріч Роберта Фіцо і Дениса Шмигаля: гучні заяви прем'єрів (ВІДЕО)

Відповідаючи на запитання, чи буде підвищуватися пенсійний вік, Топілін відповів, що його слід підвищувати тільки тоді, коли очікувана середня тривалість життя досягне 80 років.

За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: