fbpx
Політика

Влада визнала безглуздість підписання Україною Європейської енергетичної хартії – В. Медведчук

Глава Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук у своєму блозі зазначив, що українська влада "нарешті визнала всю безглуздість підписання Україною в 2010 році Європейської енергетичної хартії, яка загострила і без того непрості відносини в газовій галузі з Росією", передає УНН.

За його словами, в ході зустрічі з членом Європейської комісії з питань енергетики Гюнтером Оттінгером український Прем’єр Микола Азаров заявив, що не бачить ніяких конкретних кроків, спрямованих на розвиток і модернізацію вітчизняної газотранспортної системи з боку ЄС. Крім того, за словами М. Азарова, Україна досі не отримала від Євросоюзу ніякої підтримки у сфері енергетичної політики і змушена займатися поставками газу з Росії за "абсолютно невигідним кабальним контрактом".

"Мушу зазначити, короткозорість нашої влади в цьому питанні була очевидна ще на етапі приєднання України до Хартії. Я багато разів заявляв, що підписання Україною цього документа жодним чином не зможе гарантувати нам вирішення газових проблем. І вже тим більше не здатен забезпечити енергетичну безпеку країни, про що говорили популісти від влади. А значить, не було ніякого сенсу брати на себе зобов’язання, передбачені Хартією. Європа послідовно захищає свої ринки і забезпечує енергетичну безпеку. Власне, для цього і була створена Хартія. Цей документ стосується захисту інвестицій, лібералізації торгівлі та свободи транзиту. Так, в ньому прописані механізми вирішення спорів, а також йдеться про екологічні аспекти енергетичної політики та енергоефективності. Однак, Хартія не регулює питання залучення інвесторів і доступу до транзитної труби", – зазначив В. Медведчук.

Читайте також:  Туреччина наполягає на "переговорах" між Україною та росією

Тому, на його думку, наївно вважати, що ЄС поспішить втрутитися в які-небудь конфлікти і відстоювати інтереси України в них.

"Приєднавшись до Європейського газового співтовариства, ми фактично затягнули петлю і зобов’язалися в будь-яку ціну не допустити зриву постачань газу з Росії до Європи. Це і є відстоювання національних інтересів? Це кроки до енергетичної незалежності України, про що сурмлять нинішні чиновники на кожному розі? Вітчизняні "фахівці" від газової галузі сподівалися, що Європа після підписання нами Хартії виявиться втягнутою в газовий конфлікт між Україною і Росією і зможе вплинути на наші відносини з північним сусідом. У першу чергу, Київ розраховував на зниження вартості блакитного палива та врегулювання питання штрафних санкцій за недобір Україною російського газу (а також на те, що європейці розщедряться на модернізацію нашої газотранспортної системи, яка давно знаходиться не в кращому стані). Однак, Європа однозначно заявила: домовляйтеся з "Газпромом" (а саме він є одним з найбільших постачальників газу в Європу) самі! Чому влада вирішила звалити вирішення українських газових проблем на чужі плечі? Чому найняла вітчизняних висококласних експертів нафтогазової галузі? Чому була створена ефективна робоча група для вирішення цих питань з нашим беззмінним всі ці роки газовим партнером – Росією? Давно пора зрозуміти, що ніхто, крім нас самих, наші проблеми вирішувати не буде ", – вважає глава "Українського вибору".

Читайте також:  Макрон у Празі обговорить закупівлю снарядів для України 

"Тепер же, усвідомивши всю безглуздість підписаних угод, Україна загрожує просто зупинити транзит газу по двох з п’яти магістральних гілок ГТС, якщо Росія не збільшить обсяг поставок блакитного палива до Європи. Але такий шантаж здатний лише остаточно розвалити вітчизняну газотранспортну систему і доводить нездатність влади вести цивілізований діалог. Ми вже досить показали себе в якості ненадійного газового партнера і у відносинах з Росією, і у відносинах з ЄС. Подальша ж дилетантська поведінка в настільки серйозних міжнародних питаннях ставить під загрозу енергетичну, а значить, і національну безпеку України в цілому", – вважає експерт.

Джерело: УНН

Читайте також: