fbpx
Економіка

“Нафтогаз” буде вводити передоплату для українських підприємств

Якщо російський «Газпром» перейде на постачання палива в Україну тільки по передоплаті, НАК "Нафтогаз України" буде змушена ввести такий же режим для національних підприємств ПЕК, заявили в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України.
 
Борги підприємств ПЕК перед "Нафтогазом" станом на сьогоднішній день складають близько 2,2 млрд доларів. У Міненерго підкреслюють, що цей показник є рекордним за всі роки незалежності України. З цієї причини в першому півріччі чистий дохід "Нафтогазу" знизився більш ніж у півтора рази, а чистий збиток зріс в 2,3 рази і склав 1,23 млрд доларів.
 
Ситуацію ускладнює і те, що Верховна Рада дозволила уряду субсидувати тарифи на тепло і водопостачання не готівкою, а векселями.
 
Напередодні глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що Україна має 882 млн доларів заборгованості перед російським холдингом, тому він пропонує перевести постачання палива на систему передоплати. Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв зазначив, що, «судячи з усього, українська сторона платити не збирається», і підтримав пропозицію про передоплату.

 

«Газпром» переходить на передоплатну систему розрахунків з Україною (відео):

За матеріалами: ИТАР-ТАСС

Читайте також: