fbpx
Суспільство

День в історії. 30 жовтня

  30 жовтня – день в історії, коли СРСР провів вибух найпотужнішої бомби у світовій історії.

У 1653 році в Росії вийшов указ про скасування смертної кари для розбійників і злодіїв.

У 1741 році народилася Ангеліка Кауфман – німецька художниця.

У 1888 році Джон Лауд отримав патент на кулькову ручку.

У 1905 році Микола II ввів в Росії Маніфест 17 жовтня. Маніфест проголошував і надавав політичні права і свободи, такі як: свобода совісті, свобода слова, свобода зборів і свобода спілок.

У 1907 році російський фізик Б. Розінг у відповідь на подану їм 25 липня заявку отримав патент № 18076 на "Спосіб електричної передачі зображень на відстань», тобто телебачення.

У 1918 році Османська імперія підписала угоду про припинення вогню, чим поклала край Першій світовій війні на Близькому Сході.

У 1937 році астероїд Гермес наблизився до Землі на відстань всього 780 тис. км.

У 1938 році в США, на радіостанції CBS відбулася трансляція радіоверсії фантастичного роману Герберта Уеллса «Війна світів», стилізована під прямий репортаж з місця подій. Багато американців повірили в реальність подій, що викликало небачену паніку. Режисером радіопостановки був Орсон Уеллс.

Читайте також:  Плагіат культури в Росії: самовар, кокошник, вушанка, балалайка, горілка, валянки, гармошка (ВІДЕО)

У 1941 році в ході Великої Вітчизняної війни почався перший штурм Севастополя.

У тому ж році Франклін Делано Рузвельт схвалив виділення 1 мільярда доларів як допомогу Радянському Союзу.

У 1960 році в цей день з’явився на світ Дієго Марадона – аргентинський футболіст.

У 1961 році СРСР здійснив вибух найпотужнішої бомби у світовій історії: 58-мегатонна воднева бомба («Цар -бомба») була підірвана на полігоні на острові Нова Земля. Микита Хрущов пожартував, що спочатку передбачалося підірвати 100-мегатонну бомбу, але заряд зменшили, щоб не побити всі стекла в Москві.

У 1967 році вперше в космосі виробили автоматичну стиковку кораблів, це були апарати серії «Космос» – «Космос -186» і «Космос -188», що були прототипами космічного корабля Союз.

У 1970 році народився Сальваторе «Торі» Белечі – конструктор і виробник моделей, що використовуються, зокрема,  в кіно. Відомий своєю участю у телепередачі «Руйнівники легенд» на каналі Discovery.

Читайте також:  Рік тому поблизу Бахмута загинув 27-річний Дмитро Коцюбайло , знаний як “Да Вінчі”

У 1975 році пішов з життя Густав Герц – німецький фізик, що виміряв енергію кванта, лауреат Нобелівської премії 1925 року.

У 1990 році на Луб’янській площі в Москві встановили Соловецький камінь на згадку про жертви політичних репресій.

У 1998 році в місті Гетеборг на молодіжній дискотеці спалахнула пожежа – від вогню і диму загинули 63 підлітки.

У 2006 році зі столиці РФ до столиці північну знову запущений ЕР- 200. Завдяки реконструкції Жовтневої залізниці, час шляху скоротився до 235 хвилин.

30 жовтня, день в історії, що ознаменувався появою на світ настільки видатних особистостей, як: Ангеліка Кауфман (німецька художниця), Дієго Марадона (аргентинський футболіст, зірка світового футболу), Клод Лелуш (французький кінорежисер, сценарист, оператор, актор, продюсер), Клеманс Поезії (французька актриса і модель. Найбільш відома за ролями у фільмах «Гаррі Поттер і Кубок вогню», «Залягти на дно в Брюгге») та багатьох інших.

Читайте також: