fbpx
Політика

Угода про асоціацію Україна-ЄС підписана не буде – Сергій Глазьєв

 Угода про асоціацію між Україною і ЄС не буде підписана, вважає радник президента РФ Сергій Глазьєв.

"Я вважаю, що вона не буде підписана. Ця угода не може бути підписана, тому що вона суперечить всьому – економічним інтересам України, нашій духовно-історичної традиції, вона невигідна Європі, вона невигідне нам, Білорусі і Казахстану. Вона нікому невигідна, окрім групи навіжених політиків, які нав’язують цю лінію", – заявив С. Глазьєв.

У прямому ефірі телеканалу "Росія 24" радник російського президента також зазначив, що, парафувавши цю угоду, Україна вже порушила Договір про дружбу, що є базовим для російсько-українських відносин.

"Відповідно до статті 13 Договору про дружбу з Україною, ми зобов’язалися зближувати наше законодавство, прагнути створити єдиний економічний простір. Угода про асоціацію з ЄС повністю закриває таку можливість, тобто українське керівництво порушує базовий договір з Росією, на якому будується весь фундамент наших двосторонніх відносин", – підкреслив С. Глазьєв.

Читайте також:  РПЦ надає релігійну підтримку війні проти України

Він вважає, що першою причиною, чому українське керівництво "приймає настільки дивне рішення", – "це якийсь обман". "І як у всякій зраді, цей самообман базується на особистих інтересах людей, які причетні до прийняття рішень. Ми знаємо, що багато українських політиків і олігархів мріють легалізувати свої гроші в Євросоюзі, у них там власність, нерухомість. І європейські партнери їм на вушко шепчуть: ви робіть, як ми скажемо, і у вас все буде добре", – стверджує радник президента.

Він також навів розрахунки, які, за словами представника Кремля, російська сторона вела з українськими вченими. "Ці розрахунки говорять про те, що якщо Україна підписує угоду про асоціацію з ЄС, йде на цю нерівноправну зону вільної торгівлі, вона буде аж до 2020 року отримувати мінус в економічному зростанні і торговому балансі. Ми оцінюємо приблизно мінус 1,5 % ВВП на рік. Ці цифри захищені на всіх рівнях, (…) ніхто з цими цифрами не сперечається", – заявив С. Глазьєв.

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

Разом з тим, за його словами, якщо Україна входить до Митного союзу, "вона одномоментно отримує плюс 10 млрд доларів поліпшення торгівлі за рахунок того, що ми переходимо на внутрішнє ціноутворення по газу, ми не будемо брати експортне мито з нафти, що поставляється в Україну – це вже 5,5 млрд".

"Повністю відкриється ринок для українських агропромислових товарів – це ще 2 млрд, і, звичайно, величезна кооперація у машинобудуванні, яка цілком зав’язана на Росію, і тут можливості зростання – це багато мільярдів доларів спільних проектів, які сьогодні зупинені, тому що у нас немає ясності, як далі рухатися ", – заявив радник президента РФ.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: