fbpx
Новини світу

Прокуратура Іспанії почала перевірку інформації про шпигунство з боку США

 Прокуратура Іспанії почала попереднє розслідування даних про прослуховування телефонів іспанських громадян Агентством національної безпеки США. Про це 29 жовтня повідомляють ЗМІ. Представники прокуратури повинні будуть визначити, чи мав місце цей злочин, кому його необхідно інкримінувати і чи можуть судові органи Іспанії розглядати дану справу.

 Як відзначають журналісти, проведення попереднього розслідування може зайняти кілька тижнів.

 Як повідомлялося раніше, у понеділок, 28 жовтня, американський посол у Мадриді Джеймс Костос (James Costos) дав пояснення зовнішньополітичному відомству Іспанії щодо скандалу з прослуховуванням. Деталі цієї зустрічі поки не розголошувалися.

Читайте також:  В Бельгії поліція зупинила проросійську конференцію на яку був запрошений Орбан

 Зазначимо, авторитетне іспанське видання El Mundo раніше закликало владу пред’явити звинувачення в шпигунстві. Газета опублікувала інформацію про те, що американське відомство збирало дані про контакти громадян Іспанії. Так, за період з 10 грудня минулого року по 8 січня нинішнього року АНБ нібито відстежило 60 млн дзвінків. Крім того, спецслужба займалася перехопленням повідомлень в Інтернеті, в тому числі в соцмережах.

 Також Агентство нацбезпеки, за інформацією видання El Mundo, стежило за вищим керівництвом Іспанії. Зокрема, служба нібито перехоплювала дані про дзвінки Хосе Луїса Родрігеса Сапатеро, який був прем’єр – міністром Іспанії з 2004 по 2011 рік.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

 Відомості про масове прослуховування АНБ телефонів голів європейських держав і простих громадян стали поширюватися в жовтні цього року. Так, з’ясувалося, що американське агентство стежило за телефонними переговорами 35 світових лідерів, у тому числі німецького канцлера Ангели Меркель. Для пояснень щодо цієї інформації були викликані американські посли в Парижі і Берліні. Франція, Німеччина та інші держави мають намір провести двосторонні переговори з урядом США щодо діяльності АНБ.

 За матеріалами: lenta.ru

Читайте також: