fbpx
Новини світу

Україна заборгувала $ 882 млн за газ у серпні – Олексій Міллер

  Україна поки не оплатила постачання газу за серпень у розмірі $ 882 млн.

"Нас надзвичайно турбує ситуація, що склалася зараз з оплатою Україною постачань російського газу", – заявив журналістам голова правління ВАТ "Газпром" (MOEX: GAZP ) Олексій Міллер.

"Газпром" за останній час неодноразово йшов українським колегам назустріч у питаннях виконання ними умов контракту. Щоб НАК "Нафтогаз України " міг своєчасно і повною мірою забезпечити платежі за поставлений газ, ми пішли на передоплату транзиту – авансували транзит газу територією України, і на даний момент він вже нами оплачений вперед до січня 2015 року", – сказав він.

Читайте також:  Президентські вибори в Словаччині. Хто переможе "руський мір" чи європейські цінності

О. Міллер нагадав, що нещодавно було прийнято ще одне важливе рішення – для проходження Україною осінньо-зимового максимуму і закачування в підземні сховища необхідного обсягу газу, "Газпромом" була надана значна знижка на купівлю газу. "П’ять мільярдів кубометрів газу були продані Україною за ціною $ 269 за 1000 куб. м, що означає знижку на суму понад півмільярда доларів", – уточнив він.

"Нарешті, в частині оплати поточних поставок ми регулярно надавали можливість відстрочити платежі. Так, з поставок в серпні на суму $ 882 млн було підписано доповнення до контракту, що дозволяє оплатити їх пізніше – до 1 жовтня. Однак жовтень закінчується, але рахунки досі не оплачені ", – повідомив глава газового концерну.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

"Ситуація дуже серйозна, враховуючи, що за контрактом, у разі порушення умов платежів, передбачено перехід на систему передоплати за поставку газу. Це питання треба вирішувати. І робити це терміново!" – заявив О. Міллер.

Джерело: Інтерфакс-Україна 

Читайте також: