fbpx
Новини світу

Україна, Хорватія і Угорщина мають намір підписати 5-6 листопада меморандум про створення Адріатичного газового коридору

  Україна, Хорватія і Угорщина за участю Єврокомісії в рамках конференції в Києві 5-6 листопада мають намір підписати меморандум про створення Адріатичного газового коридору.

Як повідомив журналістам у Брюсселі в п’ятницю єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Оттінгер, в минулий четвер сторони погодили останні деталі документа.

"Ми говорили про останні деталі меморандуму про взаєморозуміння. Три країни – дві держави-члени ЄС і наш партнер – Угорщина, Хорватія та Україна розвивають разом з Комісією газову інфраструктуру на високому технічному рівні. Ця трубопровідна система призначена для взаємозв’язку і реверсних поставок і буде працювати в наших спільних інтересах для інтеграції України в наш європейський внутрішній ринок", – охарактеризував суть меморандуму європейський комісар.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

За його словами, документ буде підписаний вже найближчим часом на вищому рівні. "Зараз ми чекаємо листопада, щоб провести зустріч на вищому рівні і підписати документ всіма урядами – Україної, Угорщиною та Хорватією за участю Європейської комісії", – сказав Г. Оттінгер.

Міністр палива та енергетики України Едуард Ставицький зазначив, що за новим коридором буде поставлятися природний газ через LNG -термінал острова Крк в Хорватії і газотранспортні системи Угорщини в українські газові сховища.

"Я вважаю, що це дуже серйозний крок не тільки щодо диверсифікації маршрутів в Україну, а й для зміцнення енергетичної безпеки всієї Європи", – підкреслив міністр.

Читайте також:  Жителі Словаччини зібрали 2 млн євро на снаряди для України, незважаючи на політику уряду, який відмовляється надсилати Києву військову допомогу

Г. Оттінгер висловив упевненість, що майбутня конференція в Києві, на яку вже отримано запрошення, 5-6 листопада, "буде важливою індустріальною конференцією". "Нам відомо, що є також запрошення нашим партнерам з Угорщини та Хорватії, тому ми переконані, що ця зустріч у вашій сторінці у найближчі дні – буде найкращою можливістю підписати Меморандум", – вважає він.

Український міністр Е. Ставицький назвав майбутню конференцію "міні – Давосом".

Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: