fbpx
Економіка

Янукович просить Раду прийняти кредитний договір з ЄС на 610 млн євро

Президент України Віктор Янукович подав до Верховної Ради для ознайомлення законопроект «Про ратифікацію меморандуму і кредитної угоди з Євросоюзом». Зокрема, йдеться про надання Україні макрофінансової допомоги від офіційного Брюсселя. Йдеться про 610 мільйонів євро, які повинні «поліпшити платіжний баланс держави».

Варто відзначити, що документ № 0050 від 23 жовтня 2013 «законопроект про ратифікацію меморандуму про взаєморозуміння між Європейським союзом як кредитором і Україною як позичальником і кредитної угоди між Україною як Позичальником, Нацбанком України як агентом позичальника та Європейським союзом як кредитором» був представлений на сайті Верховної Ради.

Планується також, що Європейський союз надасть макрофінансову допомогу Україні чотирма траншами. Розміри траншей складуть 100, 10, 250 і 250 мільйонів євро відповідно. Не виключається, що другий і третій транш Євросоюз може перерахувати Україні одночасно.

Повідомляється, що період між наданням 1- го, 2- го, 3-го і 4- го траншу складає як мінімум 3 місяці.

Загальний термін погашення кредиту Україні – не більше 15-ти років.

Крім того, процентна ставка з запозичення стане відома лише під час виходу Єврокомісії на зовнішній кредитний ринок для отримання коштів. Саме ці кошти Євросоюз і буде перераховувати Україні за такою ж кредитною ставкою (як і на ринку). При цьому офіційний Київ повинен профінансувати всі операційні витрати на надання кредитних коштів Європейською комісією.

Очікується, що перший транш Україна отримає після ратифікації кредитної угоди і меморандуму про взаєморозуміння у Верховній Раді. Решта траншів виділятимуться після виконання вимог ЄС. Зокрема, ці критерії стосуються сфери управління держфінансами, торгівлі, енергетики та податкової політики.

За матеріалами: УНН

Читайте також: