fbpx
Інновації

Українцям пропонують розплачуватися землею за кредити – «УДАР»

Державному земельному банку України не можна надавати права на продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення, коли в країні буде діяти мораторій на купівлю-продаж таких ділянок. Про це на круглому столі в Києві повідомив народний депутат України від фракції «УДАР» Тарас Кутовий, розповівши про законопроект щодо «спрощення передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення у користування та власність». Зазначимо, що проект закону запропонував «регіонал» Євген Сігал.

«У законопроекті сказано, що до набрання чинності закону про обіг земельних ділянок сільськогосподарського призначення в Україні, але не раніше 1 січня 2016 року, не допускається купівля-продаж земельних ділянок сільськогосподарської комунальної та державної власності і так далі», – зазначив опозиціонер.

За його словами, ця стаття законопроекту завершується новацією, – «дія цього пункту не поширюється на випадки придбання прав власності на земельні ділянки держзембанку». Тобто, пояснив нардеп, для ділянок скасовано мораторій на купівлю-продаж, і про це сказано в документі, за який Верховній Раді пропонують голосувати.

На думку депутата, введення такої норми в Україні небезпечне тому, що вже сьогодні спостерігається практика з відчуженням земель у власників. Це відбувається в тому випадку, якщо земельну ділянку оформили як заставу з метою отримання кредиту. Щодо держзембанку, відзначив «ударівець», то вилучення земельних ділянок на користь зарубіжних кредиторів може досягти в Україні величезних масштабів.

«Фактично сільськогосподарські землі сьогодні продаються в невеликих обсягах згідно з судовими постановами. Такий принцип цілком може спрацювати, коли в Україні з’явиться відповідна юридична особа, а саме – Державний земельний банк. У разі банкрутства держзембанку кредитори прийдуть до суду, який зобов’яже банк розплачуватися за рахунок застави. Такий механізм, що дозволяє забирати землю, прописаний на законодавчому рівні», – підсумував Кутовий.

За матеріалами: УНН

Читайте також: