fbpx
Економіка

Гроші чи вексель?

 

Платники можуть подати заяву на відшкодування ПДВ шляхом отримання фінансового казначейського векселя

 Фахівці ДПІ у Голосіївському районі нагадують, що отримання платниками податку бюджетного відшкодування шляхом видачі фінансових казначейських векселів базується на принципі добровільності. Платники самостійно можуть визначати в якій формі отримувати бюджетне відшкодування: грошима чи векселями.

 Варто підкреслити, що така можливість не поширюється на автоматичне бюджетне відшкодування, яке проводитиметься як і зараз грошовими коштами.

 Оскільки видача векселя прирівнюється до видачі суми бюджетного відшкодування шляхом перерахування коштів із бюджетного рахунку на рахунок платника, платник має право сплачувати суми узгоджених грошових зобов’язань, що сплачуються до Держбюджету, шляхом пред’явлення для сплати фінансового казначейського векселя (не раніше настання строку платежу, визначеного у векселі).

Читайте також:  Великий виробник зброї з Чехії хоче інвестувати "сотні мільйонів євро" в Україну

 До того ж векселі можуть використовуватися для погашення кредиторської заборгованості за згодою відповідних кредиторів, продажу юридичним особам або здійснення операцій урахування у банках, застави з метою забезпечення виконання зобов’язань.

 Органи Казначейства видають казначейські векселі на підставі заяв про обрання способу відшкодування ПДВ та висновків органу доходів та зборів, за умови, що сума відшкодування становить не менш як 500 тис. грн. та стосовно платника податку не порушено кримінальне впровадження за ухилення від сплати такого податку, а при адміністративному оскарженні – при наявності остаточного вирішення справи по суті.

Читайте також:  Україна поставила електроенергію у Словаччину

 Відшкодування ПДВ шляхом визначення казначейського векселя буде здійснюватися після Постанови Кабінету Міністрів України про затвердження граничної суми відшкодування податку на додану вартість шляхом видачі фінансових казначейських векселів.

 Після опублікування даної Постанови буде сформовано реєстр платників податку, яким відшкодування ПДВ буде здійснюватись казначейським векселем протягом 5 робочих днів.

 А тому, платникам податку потрібно своєчасно подати заяви про обрання такого способу відшкодування до територіальних органів Міністерства доходів і зборів, на обліку яких вони знаходяться.

 За матеріалами: ДПІ у Голосіївському районі ГУ Міндоходів в Києві

Читайте також: