fbpx
Економіка

Україна експортувала молочної продукції на 367 млн доларів – УКАБ

 З січня по вересень 2013 року, Україна експортувала молочної продукції на 367 мільйонів доларів, що на 2 % перевищує показники 2012 року. Незважаючи на це, у кількісному вираженні український молочний експорт знизився. Крім того, імпорт молочної продукції в Україні за 9 місяців 2013 року збільшився на 37 %, склавши 157 мільйонів доларів. Про це повідомили представники асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

 За даними асоціації, сальдо зовнішньої торгівлі молочними продуктами зараз становить 210 мільйонів доларів, що на 17 % нижче сальдо 2012 року упродовж відповідного періоду.

 «Після підписання Угоди про асоціацію для України відкриється європейський ринок, який налічує більше 500 мільйонів споживачів. Для експорту більшості молочних продуктів з України встановлено квоти на безмитний експорт, а також перехідний період, протягом якого вивізні мита будуть повністю або частково скасовані», – розповіли в УКАБ.

Читайте також:  Україна поставила електроенергію у Словаччину

 Незважаючи на це, запевнили експерти, для експорту сирів не було передбачено «перехідного періоду». В УКАБ пояснили, що після отримання дозволу від Єврокомісії Україна без вивізного мита зможе експортувати сири до Євросоюзу в необмеженій кількості.

 Крім того, зазначили в УКАБ, в Україні потрібно прийняти закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безпечності харчових продуктів». Зокрема, цей закон регламентує створення в Україні єдиного органу з контролю за якістю та безпекою молочної продукції. Також, додали експерти, потрібно внести зміни в українське законодавство про ідентифікацію худоби.

Читайте також:  Великий виробник зброї з Чехії хоче інвестувати "сотні мільйонів євро" в Україну

 На думку УКАБ, без виконання двох вищевказаних пунктів дорога для молочної продукції з України на ринки ЄС буде закрита.

 В УКАБ підкреслили, що Україна останнім часом скорочує експорт молочних продуктів і збільшує імпорт. На думку експертів, це негативно впливає на українського виробника і на зовнішньоторговельний баланс.

 За матеріалами: УНН

Читайте також: