fbpx
Новини світу

Росія порушила принципи СОТ, заборонивши постачання молочної продукції з Литви – Даля Грібаускайте

  Російська заборона на постачання молочної продукції з Литви порушує принципи Світової організації торгівлі, вважає литовський президент Даля Грібаускайте.

Як заявила президент на зустрічі з керівниками країн Європейського союзу, "причини введення ембарго були явно політичними".

За словами глави держави, Росія не інформувала і не представила жодних офіційних роз’яснень, а це порушує принципи рівноправності економічного співробітництва Росії і всього ЄС.

Президент подякувала керівникам ЄС за підтримку та оперативну реакцію Єврокомісії.

Д. Грібаускайте у четвер разом з головою Ради глав Європи Херманом Ван Ромпеєм і президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозо взяла участь у координаційній зустрічі, на якій обговорювалися найбільш важливі питання Ради глав Європи.

Читайте також:  Жителі Словаччини зібрали 2 млн євро на снаряди для України, незважаючи на політику уряду, який відмовляється надсилати Києву військову допомогу

7 жовтня Росія призупинила ввезення молочних продуктів з Литви через претензії до якості.

Єврокомісія пізніше заявила, що довіряє безпеці литовських молочних продуктів, закликавши Росію, що обмежила їх імпорт, поводитися пропорційно.

"У деяких випадках, на думку Євросоюзу, стандарти РФ занадто строгі і перевищують те, що з наукової точки зору зобов’язує забезпечити захист споживачів. Комісія закликає РФ вести себе пропорційно у разі встановлення певного відхилення від російських санітарних стандартів у молочних продуктах з Литви", – сказав агентству BNS представник з друку Єврокомісії, відповідальний за питання охорони здоров’я, Фредерік Вінсент.

Читайте також:  Президентські вибори в Словаччині. Хто переможе "руський мір" чи європейські цінності

У Мінсільгоспі Литви в минулу середу заявили, що російські фахівці, які прибули до Литви для перевірки якості продукції литовських переробників молока, поки не дали жодних зауважень чи пропозицій.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: