fbpx
Новини світу

Прослушка Меркель: Посла США викликали в МЗС Німеччини

Американського посла Джона Емерсона викликали до Міністерства закордонних справ Німеччини. У МЗС американський дипломат повинен провести зустріч з главою відомства Гідо Вестервелле, де йому чітко роз’яснять позицію німецького уряду щодо можливої ​​прослушки телефону Ангели Меркель. Про це повідомили представники МЗС Німеччини.

Напередодні представник уряду Німеччини Штеффен Зайберт заявив, що офіційний Берлін отримав інформацію про те, що американські спецслужби могли відслідковувати мобільний телефон Ангели Меркель.

Після цього представники Німеччини відразу ж зажадали від офіційного Вашингтона пояснень. Ангела Меркель особисто зателефонувала своєму американському колезі Бараку Обамі і зажадала прояснити дану ситуацію. При цьому канцлер дала зрозуміти Обамі, що вважає подібні дії «союзницьких Штатів» «цілком неприйнятними».

Читайте також:  Папа Римський заявив, що Україні час "викинути білий прапор" і почати переговори з росією

Повідомляється, що питання про можливе відстеження телефону Меркель буде піднято сьогодні і на засіданні Бундестагу. Глава парламентського комітету з контролю за діяльністю спецслужб призначив на 15:00 (за київським часом) позачергове засідання комітету.

«Той, хто прослуховує нашого канцлера, прослуховує і німецьких громадян», – заявив глава комітету.

Відзначимо, що засідання контрольного комітету з спецслужбам пройде в закритому режимі.

Читайте також:  Папа Римський заявив, що Україні час "викинути білий прапор" і почати переговори з росією

У тому випадку якщо, якщо інформація про прослуховування Меркель підтвердиться, то «це стане серйозним ударом по взаємній довірі між США і Німеччиною». Про це стало відомо з комюніке, яке було поширене канцелярією Ангели Меркель. Канцлер Німеччини висловила надію на те, що «американський уряд проллє світло на те, в яких масштабах проводилося прослуховування щодо Німеччини, і чи велося вона взагалі». Барак Обама запевнив Ангелу Меркель, що «американські спецслужби не стежили за комунікаціями німецького канцлера».

За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: