fbpx
Новини світу

25 жовтня Президенти країн СНД обговорять у Мінську підготовку до святкування 70-ї річниці Перемоги

25 жовтня в Мінську відбудеться засідання Ради глав держав СНД. Проект порядку денного засідання Ради глав держав Співдружності Незалежних Держав містить 17 проектів документів, що регламентують співпрацю в різних сферах. Про це УНН повідомили у прес-службі Виконавчого комітету СНД.

У сфері гуманітарної співпраці главам держав запропоновано розглянути питання підготовки до святкування 70-ї річниці Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років – про оголошення 2015 року в Співдружності Незалежних Держав роком ветеранів Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років та про єдині ювілейні нагороди, засновані до цього ювілею. Очікується, що на засіданні будуть затверджені Статут, опис та малюнок єдиного Почесного ордена "70 років Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр..", Положення про єдину ювілейну медаль "70 років Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр..", її опис та малюнок.

Передбачається, що єдиним Почесним орденом нагороджуються безпосередні учасники бойових дій у Великій Вітчизняній війні, а єдиною ювілейною медаллю – ветерани, особи, прирівняні до них, а також інші особи за рішенням держав-учасниць Співдружності. Єдиною ювілейною медаллю можуть також нагороджуватися громадяни держав, що не входять у Співдружність Незалежних Держав.

До гуманітарної сфери належать також питання про оголошення 2014 року Роком туризму в Співдружності Незалежних Держав, що має сприяти активізації координації співробітництва в туристичній галузі в державах-учасницях СНД.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

Напередодні засідання СНД міністри закордонних справ країн Співдружності розглянуть проект Стратегії розвитку співробітництва держав-учасників СНД в області туризму на період до 2020 року, реалізація якої буде здійснюватися у відповідності з планами заходів, які розробляються і затверджуються не рідше одного разу на три роки.

У Стратегії визначено мету, завдання, принципи, основні напрями і механізми розвитку співробітництва держав-учасниць Співдружності в галузі туризму і формування спільного туристичного простору Співдружності.

Проектом Рішення СНД про реалізацію в 2014 році Міждержавної програми "Культурні столиці Співдружності" в Республіці Казахстан і Киргизькій Республіці передбачається оголосити відповідно міста Алмати і Ош культурними столицями Співдружності в 2014 році, а урядам держав-учасниць СНД доручається надати сприяння в організації участі представників своїх держав у заходах вищевказаної Програми.

Глави держав планують розглянути і питання про діяльність Міжпарламентської Асамблеї держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав з реалізації рішень вищих статутних органів СНД.

З інформацією з цього питання на засіданні виступить голова Ради МПА держав-учасниць СНД, голова Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації Валентина Матвієнко.

У сфері забезпечення безпеки планується обговорити і прийняти ряд середньострокових міждержавних цільових програм, що передбачають спільні заходи боротьби із злочинністю, тероризмом та іншими насильницькими проявами екстремізму, незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та їх прекурсорів, наркоманією, торгівлею людьми.

Читайте також:  В Бельгії поліція зупинила проросійську конференцію на яку був запрошений Орбан

Очікується, що глави держав обговорять Концепцію співпраці держав-учасників Співдружності Незалежних Держав у боротьбі зі злочинами, вчиненими з використанням інформаційних технологій.

Документ визначає принципи, завдання, основні напрями, форми і систему забезпечення такої співпраці і стане основою для розробки програм і планів спільних дій.

Для координації боротьби з корупцією в рамках СНД розроблений і буде представлений на розгляд президентів проект Угоди про утворення Міждержавної ради з протидії корупції.

Передбачається, що членами Ради будуть керівники уповноважених компетентних і (або) спеціалізованих органів країн Співдружності.

Рада займатиметься, зокрема, розробкою цільових програм та пріоритетних напрямів співпраці в цій сфері, питаннями організації підготовки та підвищення кваліфікації кадрів, проведенням спільних науково-дослідних робіт з проблем у сфері протидії корупції, що становлять взаємний інтерес.

Створення Міждержавної ради з протидії корупції покликане сприяти спільній координації та взаємодії в питаннях протидії корупції і вирішення завдань щодо її викорінення.

Крім того, на засіданні будуть обговорені питання, щодо захисту секретної інформації, а також подальшої співпраці держав-учасниць СНД в галузі фінансових, валютно-платіжних і кредитних відносин.

Глави держав ухвалять рішення про заступника Голови Економічного Суду СНД, про нагородження Грамотою Співдружності Незалежних Держав і про головування у Співдружності в 2014 році.

Джерело: УНН

Читайте також: