fbpx
Суспільство

Відновлення Шевченківського музею в Києві завершать до святкування 200-річного ювілею Кобзаря – Леонід Новохатько

  Будівельні роботи з відновлення Шевченківського музею в Києві будуть завершені завчасно до святкування 200-річного ювілею Кобзаря, запевняє міністр культури України Леонід Новохатько.

Виступаючи у вівторок на відкритті 8 Міжнародного конгресу україністів у Києві міністр розповів: "Треба чесно самим собі сказати, що останні десятиліття ми всі стали боржниками Шевченка, починаючи від пам’ятників, які безпосередньо пов’язані з його ім’ям, заборгували тим музеям, які зберігають його рукописи, його спадщина епістолярна, художня".

За його словами, в даний час, використовуючи як привід 200-річний ювілей, "влада робить дуже багато для того, щоб ми в березні наступного року мали гарний європейський вигляд".

Л. Новохатько розповів, що разом з головою Київської міської державної адміністрації Олександром Поповим він у вівторок оглянув реконструкцію Національного музею Шевченка.

Він нагадав, що аналогічні роботи з відновлення та реконструкції проводяться в Каневі.

Читайте також:  Мобілізація від 25 років: до ТЦК почнуть викликати чоловіків

Міністр висловив жаль у зв’язку з тим, що станом на понеділок, центральний музей Шевченка в Києві не мав ні належного кондиціонування, ні ліфтів, ні гардероба.

"Хіба цей музей може називатися європейським, якщо в ньому немає елементарних речей? Сьогодні все це робиться, і вже в січні, завчасно до 200-річного ювілею ці будівельні роботи будуть завершені", – запевнив Л. Новохатько.

Він додав, що і влада на рівні областей належним чином докладають зусиль для того, щоб шевченківський ювілей належним чином пройшов не тільки в Києві, в Каневі та Черкаській області.

Звертаючись до україністів усього світу, присутніх на конгресі в Києві, міністр сказав: "Ваше слово, слово вчених, популяризаторів у всьому світі вагоме. І, оскільки ви представляєте міжнародне співтовариство, хочу сказати, що ми своєю діяльністю приділяємо багато уваги і часу популяризації спадщини Шевченка на міжнародній арені і ми в цілому би хотіли, щоб ювілей привів у хорошому сенсі до об’єднання України і українців закордоном".

Читайте також:  Давній палац графів Винницьких в Урожі біля Нагуєвич

Також Л. Новохатько нагадав, що 3 місяці тому було підписано так званий план спільних дій з відзначення ювілею Т. Шевченка.

"Минулого четверга я повернувся з Вільнюса, де підписав зі своїм колегою міністром культури Литви план спільних дій з відзначення ювілею Шевченка у Литві… ми плануємо підписати таку ж угоду з Росією, і є домовленість про план спільних дій з польським урядом", – підсумував Л.Новохатько.

Ювілей Т.Шевченка відзначатиметься в 2014 році. Цей рік оголошено Роком Шевченка в Україні.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: