fbpx
Наука

У НАСА оцінили шанси зіткнення «кримського астероїда» з Землею

Ймовірність зіткнення астероїда 2013 TV135 із Землею в 2032 році за результатами спостережень за останні дні збільшилася більш ніж у 4 рази – з 1 шансу на 63 тисячі до 1 шансу на 14 тисяч. Про це стало відомо зі звіту, опублікованого на офіційному сайті астероїдного підрозділу НАСА.

Незважаючи на це, ризик зіткнення астероїда з Землею все одно залишається досить низьким – ймовірність того, що 400-метровий астероїд «спокійно розминеться» з нашою планетою знизилася лише на тисячні частки відсотка, з 99,998 % до 99,992 %.

Нагадаємо, що астероїд, що одержав індекс 2013 TV135, був виявлений працівником Кримської обсерваторії Геннадієм Борисовим. Крім того, Геннадій Борисов відкрив першу «українську» комету C/2013 N4 (Borisov). Спеціаліст виявив небесне тіло за допомогою свого особистого аматорського телескопа в ході спостережень, які він робив у вільний час. Обчислити орбіту «кримського астероїда» Борисову допоміг астроном-любитель з Росії Тимур Крячко. Незабаром після цього, відкриття українця було підтверджено в російських обсерваторіях «Ка-Дар» і обсерваторією з мережі «МАЙСТЕР» (Бурятія). Після цього астероїд «визнали» і астрономи з Італії, Великобританії та Іспанії.

Попередні розрахунки траєкторії астероїда показали, що 26 серпня 2032 року дане небесне тіло може зіткнутися з Землею з ймовірністю 1 шанс на 63 тисячі. Оновлені дані трохи збільшили ризик зіткнення.

За Туринською шкалою небезпеки «кримський астероїд» отримав найнижчий клас – перший. Це означає, що для Землі ризику зіткнення практично немає, проте він є ненульовим. Серед інших відомих астероїдів є інший, – 2007 VK184, який також має ранг 1 за шкалою небезпеки. Сила вибуху при падінні 2013 TV135 на Землю може скласти близько 2,5 тисячі мегатонн.

За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: