fbpx
Новини світу

У Голландії згорів будинок Мати Харі

 Як передає сьогодні, 20 жовтня, агентство "Франс Прес", будинок, де народилася легендарна шпигунка Мата Харі, згорів у голландському місті Леувардені.
 
У Леувардені пожежа розгорілася в суботу, 19 жовтня, ввечері. Загинула одна людина, згоріло кілька будинків, серед яких і той, де в 1876 році народилася легендарна Мата Харі (Маргарета Гертруда Зелле).
 
Батько Маргарети мав у Леувардені магазин капелюхів, але, прогорівши з інвестиціями, він збанкрутував і залишив сім’ю. Її мати померла, коли їй було 15. Після цього дітей сімейства Зелле (крім Маргарети, ще три її брати) розділили і відправили жити до різним родичів. Відповівши на шлюбне оголошення в газеті, у віці 18 років Маргарета виходить заміж за 38-річного офіцера, який служив в Ост-Індії, але шлюб цей не склався.
 
Приїхавши до Франції без чоловіка і грошей, Маргарета взяла собі нове ім’я, створивши образ екзотичної танцівниці Мати Харі, ім’я, яке було співзвучне малайському слову «око дня». Вважається, що Мата Харі стала німецькою шпигункою ще до війни, а згодом її завербували французи.
 
За звинуваченням у шпигунстві Мату Харі заарештували в Парижі 13 лютого 1917 року. Суд над нею був закритим. 15 жовтня 1917 року її розстріляли. Її тіло не затребував ніхто з родичів, після чого його передали в Музей анатомії, де забальзамована голова Мати Харі зберігалася до 2000 року, коли і була вкрадена невідомими.

Читайте також:  Президентські вибори в Словаччині. Хто переможе "руський мір" чи європейські цінності

 

Мата Харі (відео):

За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: