fbpx
Новини світу

Ільхам Алієв офіційно оголошений президентом Азербайджану

 Конституційний суд Азербайджану визнав дійсними результати минулих 9 жовтня 2013 року виборів президента і оголосив чинного голову республіки Ільхама Алієва новообраним президентом Азербайджану. Про це в суботу, 19 жовтня 2013 року, повідомляють ЗМІ.

 Зазначимо, Ільхам Алієв набрав на президентських виборах 84,5 % голосів виборців. У голосуванні брало участь більше 72 % виборців – 3,72 млн осіб. На пост голови держави, крім Алієва, балотувалися ще дев’ять кандидатів. Лідер опозиційного альянсу Азербайджану НСДС (Національна рада демократичних сил) Джаміль Гасанли, за якого проголосувало 5,3 % виборців, посів друге місце. Інші кандидати набрали менше 3% голосів.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

  10 жовтня цього року стало відомо, що опозиціонер Гасанли оскаржив підсумки виборів у суді. Згідно з його думкою, голосування на виборах супроводжувалося масовими фальсифікаціями, «які були настільки величезні, що стало неможливо встановити волевиявлення народу». Про це ж раніше заявили інші кандидати від опозиції, називаючи дані вибори «найбруднішими в історії країни». При цьому азербайджанський ЦВК визнав, що факти порушення законодавства були виявлені на деяких виборчих дільницях. Своєю чергою, правляча партія «Єні Азербайджан» («Новий Азербайджан») звинувачувала в порушеннях опозиційні партії. Пізніше голова ЦВК заявив, що в день голосування до комісії не надійшло жодної скарги від міжнародних та місцевих спостерігачів.  «Тим самим ми домоглися проведення нормальних і прозорих виборів», – зазначив голова комісії.

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

 Тим часом напередодні дня голосування в соцмережах з’явилися дані про його підсумки. Цифри з’явилися в спеціальних мобільних додатках, в розробці яких, як повідомлялося, брав участь ЦВК. За цими даними, Алієв вигравав вибори з результатом понад 70 % голосів, а Гасанли отримував 7,4%.

 За матеріалами: lenta.ru

Читайте також: