fbpx
Новини світу

Держборг США за один день збільшився на 328 мільярдів доларів

 Державний борг Сполучених Штатів Америки протягом одного дня після закінчення бюджетної кризи збільшився на 328 мільярдів доларів і вперше в історії перевищив 17 трлн. Як повідомляють ЗМІ, посилаючись на опубліковану міністерством фінансів США інформацію, до кінця четверга держборг склав 17,027 трильйона доларів.

 Збільшення стелі державного боргу стало можливим після того, як 17 жовтня президент США Барак Обама підписав проект держбюджету на новий фіскальний рік, який почався 1 жовтня цього року. Компромісний варіант законодавчого проекту, який погодили після довгих переговорів між представниками Республіканської партії і адміністрацією президента, був схвалений нижньою і верхньою палатами американського Конгресу пізно ввечері 16 жовтня 2013 року, що запобігло технічному дефолту Сполучених Штатів.

Читайте також:  Когрес США проголосував за законопроєкт щодо допомоги Україні

 Згідно з умовами операції, нову стелю державного боргу встановили 7 лютого наступного року. Попередню стелю на 16,7 трлн встановили в травні цього року.

 Нагадаємо, як повідомлялося раніше, американський Конгрес не зміг узгодити проект державного бюджету на новий фіскальний рік через суперечки щодо фінансування реформи програми охорони здоров’я, яку голова держави Барак Обама вважає одним з основних пунктів своєї програми. У результаті з 1 жовтня 2013 року залишилися без фінансування державні установи США, які призупинили свою роботу. Приблизно 800 тисяч американських держслужбовців відправили у відпустку. Дійти компромісу вдалося за рахунок того, що адміністрація президента погодилася на коригування прописаних у держбюджеті витрат на реформування системи охорони здоров’я.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

 За результатами підрахунку рейтингового агентства Standard & Poor’s, через часткову зупинку роботи держустанов США з початку жовтня американська економіка втратила 24 мільярди доларів.

 За матеріалами: lenta.ru

Читайте також: