fbpx
Економіка

«Укргідроенерго» отримало кредит на 1,5 млрд грн для будівництва Дністровської ГАЕС – міністр

Міністр фінансів України Юрій Колобов у середу, 16 жовтня, підписав державну гарантію на користь «Державного ощадного банку України» («Ощадбанк»). Ця гарантія забезпечує виконання зобов’язань Міністерства енергетики та України за кредитною угодою від 16 жовтня 2013 року. Загальна сума кредиту 1,5 мільярда гривень. Про це повідомили в прес-службі Міністерства фінансів.

Запозичені під державні гарантії кошти спрямують на будівництво першої черги Дністровської ГАЕС у складі 3-х агрегатів. Відзначимо, що даний проект був схвалений постановою Кабінету міністрів № 521 від 17 липня 2013 року.

Вищевказаний проект розробили відповідно до постанови Кабінету міністрів № 404 від 3 червня 2013 року. Цією постановою затверджується положення і складу фінансово- кредитної ради з відбору проектів, для реалізації яких під державні гарантії залучаються кошти. Крім того, було затверджено порядок залучення коштів у 2013 році під державні гарантії основними розпорядниками коштів з бюджету. Йдеться про кошти, потрібні для здійснення капітальних витрат понад «бюджетні обсяги».

Обслуговування та повернення цього боргу будуть здійснювати за рахунок коштів, що надходитимуть позичальникові від виконавця даного проекту розвитку. Йдеться про відкрите акціонерне товариство «Укргідроенерго».

Нагадаємо, що 18 вересня стало відомо, що в «Укргідроенерго» збираються залучити 1,5 мільярда гривень кредиту від «Ощадбанку» для зведення першої черги Дністровської ГАЕС.

Перший гідроагрегат Дніпровської ГАЕС потужністю 421 МВт у насосному і 324 МВт в турбінному режимах ввели в промислову експлуатацію ще в кінці 2010 року. Другий і третій гідроагрегати планується ввести в експлуатацію в 2014 і 2015 роках.

За матеріалами: minfin.gov.ua

Читайте також: