fbpx
Новини світу

Більше 100 тис. житлових будинків України потребують утеплення – КМУ

За даними Мінрегіону, більше 100 тис. багатоквартирних будинків в Україні (80 % всіх багатоквартирних будинків в країні) вимагають негайної термомодернізації, яка є одним із засобів забезпечення енергозбереження. Про це йдеться в інформаційно-аналітичному бюлетені КМУ, повідомляє УНН.

Разом з цим, на реалізацію заходів з енергозбереження в багатоквартирних будинках необхідно витратити понад 200 млрд грн.

"Але ці кошти можуть повністю окупитися протягом 4-5 років, підкреслюють експерти. Експерти вважають, що тільки за рахунок коштів держбюджету та бюджетів місцевих рад провести термомодернізацію житла неможливо. Вона може бути вирішена тоді, коли вдасться залучити приватні кошти, перш за все, самих жителів цих багатоквартирних будинків. А для цього необхідно використовувати всі наявні механізми бюджетної, податкової та грошово-кредитної політики. Посилаючись на європейський досвід, аналітики пропонують надавати податкові пільги тим власникам житла, які беруть участь у фінансуванні та співфінансуванні заходів з енергозбереження житлових будинків. Враховуючи, що для проведення заходів термомодернізації будинків необхідні одночасні значні грошові кошти. Не обійтися також і без значного дешевого довгострокового кредитування (не вище 3 % річних і на термін – до 10 років)", – зазначили в КМУ.

Читайте також:  Папа Римський заявив, що Україні час "викинути білий прапор" і почати переговори з росією

Нагадаємо, за словами експертів, досвід провідних країн Європейського Союзу показує, що загальний потенціал енергозбереження будівель становить від 40 до 70 %.

"Досвід провідних країн Європейського Союзу показує, що потенціал енергозбереження будівель становить від 40 до 70 %. У реаліях української економіки, щоб конвертувати ці можливості в ефективне споживання енергоресурсів у державному секторі, необхідно залучати приватний капітал через запровадження механізму енергосервісних послуг, оскільки бюджетні кошти значною мірою обмежені. До такого висновку неодноразово доходили закордонні експерти, представники Національної комісії з державного регулювання у сфері комунальних послуг та інші фахівці у сферах енергозбереження, бюджетного процесу та комунальних послуг", – сказав народний депутат Валерій Омельченко.

Джерело: УНН

Читайте також: