fbpx
Суспільство

День в історії. 17 жовтня

  17 жовтня, день в історії, що ознаменувався масою подій, починаючи від першого виходу в ефір групи Beatles і закінчуючи появою на світ популярного репера Емінема.

у 1113 році спорудили Києво-Михайлівський Золотоверхий собор.

У 1346 року відбулася битва при Невіллс-Кросс – розгром шотландської армії англійськими військами. Було взято в полон короля Шотландії Давида II.

У 1404 Інокентій VII став Папою Римським.

У 1604 році німецький астроном Йоганн Кеплер почав спостереження найновішої зірки (SN 1604), названої згодом його ім’ям.

У 1659 році в Переяславі син Богдана Хмельницького Юрій підписав з Москвою угоду, якою регулювалося становище козаків у складі Росії.

У 1831 році Майкл Фарадей справив перше успішне випробування електричного динамо, відкривши електромагнітну індукцію.

У 1849 році помер Фредерік Шопен – відомий польський композитор і піаніст, представник романтизму в музиці.

У 1855 році англієць Генрі Бессемер запатентував свій процес приготування сталі.

Читайте також:  Присвячується світлій пам'яті дрогобичанина Івана Шукліна

У 1902 році в в Детройті випустили перший автомобіль марки «Кадилак». Відділення концерну «Дженерал Моторс» з випуску легкових автомобілів класу «люкс», було засноване як Cadillac Automobile Company підприємцем Вільямом Мерфі та видатним інженером Г. Ліландом. Свою звучну назву компанія отримала в пам’ять про Антуана да Ла Мотт Кадилака, засновника міста Детройта.

У 1905 році Микола II підписав Маніфест про дарування ліберальних свобод і наданні Державній Думі законодавчих повноважень.

У 1918 році Угорщина проголосила незалежність від Австрії.

У тому ж році в Москві заснували перший у світі державний Музей іграшки.

У 1933 році Альберт Ейнштейн прибув до Нью-Йорка як біженець з нацистської Німеччини.

У 1938 році був виданий указ Президії Верховної Ради СРСР про заснування медалей «За відвагу» та «За бойові заслуги».

У 1962 році відбувся перший виступ групи Beatles на британському телебаченні, на каналі «TV Granada» в передачі «People and Places».

Читайте також:  Якудза. Історія японської мафії (ВІДЕО)

У 1967 році у Великобританії опублікували «Акт про аборт», який поклав початок легалізації в Західній Європі штучного переривання вагітності (вже узаконеного на той час в соціалістичних країнах). 

У 1985 році випустили перший 32-розрядний процесор для IBM PC-сумісних комп’ютерів – Intel 80386.

У 1988 році в Лондоні вперше була виконана 10-а симфонія Бетховена, що вважалася зниклою. Вона була відновлена ​​англійським дослідником Баррі Купером на основі виявлених у Берліні паперів великого композитора, що містили фрагменти і начерки симфонії, тому важко вважати її такою, що відповідає істинному задуму Бетховена.

У 1990 році виникла база IMDb ( Internet Movie Database ) – найбільша на планеті база даних та веб-сайт про кінематограф (тоді вона називалася «rec.arts.movies movie database»).

17 жовтня, день в історії, в який з’явилися на світ настільки видатні персони, як: Таркан, Емінем, Іван Дорн та багато інших.

Читайте також: