fbpx
Інновації

Верховна Рада може створити інститут тимчасової опіки для неповнолітніх

Народні депутати України від фракції «Партії регіонів» Олександр Фельдман та Ірина Бережна пропонують Верховній Раді створити в Україні інститут тимчасової опіки і піклування для неповнолітніх дітей, чиї батьки не в змозі виконувати обов’язки з поважних причин. Про це стало відомо із законопроекту № 3403, який був зареєстрований в парламенті 10 жовтня.

Повідомляється, що батьки мають право звернутися до органів піклування та опіки з проханням призначити своїй дитині опікуна на час, коли вони з поважних причин не зможуть виконувати обов’язки щодо дитини. У заяві батьки повинні вказати особу, яка і буде опікуном.

Крім того, наголошується в проекті закону, опікуни здійснюють витрати з утримання дитини за рахунок коштів, які надаються батьками.

Згідно з цим законопроектом, умови утримання, навчання та виховання дитини, над якою було встановлено тимчасову опіку, контролюються органом опіки та піклування.

Автори законопроекту вважають, що необхідність реалізації такого інституту в Україні пов’язана зі збільшенням числа дітей з неповних сімей, які не отримують повноцінного батьківського піклування та достатнього виховання. Це стосується тих періодів, коли батьки приділяють більшу частину свого часу заробітку коштів або відправляються на заробітки в інші країни.

У пояснювальній записці законопроекту сказано, що 3 мільйони українців вирушили на заробітки за кордон. У результаті цього без батьківської опіки виявилося близько 3,5-5 мільйона дітей.

Раніше повідомлялося, що Рада збирається встановити, що піклувальниками та опікунами дітей, позбавлених батьківського піклування, можна буде призначати осіб, які перебувають з ними у сімейних чи родинних відносинах.

За матеріалами: УНН

Читайте також: