fbpx
Суспільство

День народження “Disney”

 16 жовтня 1923 року прийнято вважати днем заснування The Walt Disney Company. Її створили два брати – Уолтер і Рой Дісней. Уолт Дісней проявив талант малювання ще в сім років. Після невдалої спроби підкорити Голлівуд, йому приходить ідея створити свою власну студію. Старший брат Рой позичив гроші молодшому, і Уолт купив все необхідне для початку створення мультфільмів: пензлі, фарби, прожектори. Працював він в гаражі їхнього дядька, там і знаходилося головне приміщення Disney Brothers Studio. У роботу і талант братів повірила дистрибутор Маргарет Вінклер і підписала з ними контракт на створення серії мультфільмів «Комедії Аліси». Після цього договору закипіла робота. З часом, Рой запропонував перейменувати студію і вставити в назву ім’я брата. І з тих пір компанія стала називатися The Walt Disney Company. Старший брат в ній був виконавчим директором, а молодший – президентом.

Першим мультфільмом стали серії «Комедії Аліси», які принесли студії успіх і популярність. Але права на мультфільм, за умовами контракту, належали Маргарет Вінклер, що зовсім не влаштовувало Уолта. Це було уроком для молодого мультиплікатора, і надалі він стежив за тим, щоб йому належали права на те, що він створює. Після Аліси Уолт шукає нового персонажа, яким став кролик Освальд. Чому ж кролик? На той момент, більшість відомих героїв мультфільмів були коти, Дісней ж шукав новинку. Хоч Освальд і мав популярність, але права на мультфільм за договором як і раніше належали дистриб’ютору. Тоді Уолт створив революційного, нікому раніше невідомого Міккі Мауса. Разом з Абомей Айверксом вони придумали мишеня, що володів такими якостями характеру, які дозволили йому стати всесвітнім улюбленцем. Перший звуковий мультфільм з Міккі Маусом вийшов на екран 18 листопада 1928 року і мав назву «Пароходик Віллі». Одночасно компанія стала знімати серії мультфільмів «Забавні симфонії». Це давало можливість відточувати майстерність художників. Мультфільми ставали все популярнішим, один виробник блокнотів запропонував Уолту нанести зображення Міккі Мауса на обкладинки своїх виробів. Трохи пізніше картинки диснеївських мультфільмів можна було побачити на ручках, гуртках, тарілках, ляльках, брелоках та багато іншого. Так почала своє існування індустрія Disney. До Різдва 1937 із запаморочливим успіхом вийшов на екран повнометражний мультфільм «Білосніжка і сім гномів». Слідом виходять «Пінокіо», «Фантазія» та «Дамбо».

Читайте також:  В Чернівецькій області цивільні мешканці напали на працівника ТЦК: для самозахисту військовослужбовець здійснив постріли (ВІДЕО)

Під час Другої Світової війни, в 1942-му році, виходить «Бембі». У цей важкий час компанія працює над фільмами за урядовим замовленням, умовою якого було пропагандистський та навчально-інструктивний зміст. Після війни кінокомпанії довелося довго відновлюватися, і вони випускали короткометражні мультсеріали. Але вже в 1950 році Дісней знову на піку слави і популярності. У цей час вони випустили ігровий фільм «Острів скарбів», повнометражний фільм «Попелюшка» і до Різдва вийшло перше телевізійне шоу. Усі 29 років на різних телеканалах показували серії телепрограм «Антологія Діснейленду». Успішно дебютувала в 1955 -му році програма «Клуб Міккі Мауса». У цей час виходить низка шедеврів мультиплікаційної класики, повнометражні «Леді і бродяга», «Спляча красуня» і «Сто один далматинець».

Дочка Уолта Діснея Дайана Мері розповідала про батька, як про зразкового сім’янина, який багато приділяв часу дружині і дітям. І під час сімейних прогулянок йому прийшла ідея створити таке місце, де можна було б відпочивати і дорослим, і дітям. Так і з’явився Діснейленд. 17 липня 1955  року в Анахаймі під Лос-Анджелесом відкрили перший розважальний центр з атракціонами. Парк був чимось зовсім новим, він не тільки привернув увагу американців, а й увагу всього світу. Останньою і кульмінаційною роботою Уолта Діснея став фільм «Мері Поппінс». У цю картину він постарався вкласти весь свій досвід і вміння.

Читайте також:  Як СССР розвертав річки (ВІДЕО)

15 грудня 1966 легенда цілої епохи Уолт Дісней помер від раку легенів. Через його згубну звичку компанія Disney назавжди відмовилася від показу сигарет у своїх роботах. Після успіху Діснейленду компанія викупила землю у Флориді для будівництва наступного парку під назвою Walt Disney World.

Після смерті Уолта до 1971 року компанію очолював старший брат Дісней – Рой. У цей час здійснювалися всі плани Уолта. Будівництво парків, вихід мультфільмів «Книга джунглів», «Коти- аристократи» і «Любовний вірус», останній став найкасовішим фільмом у році.

Після невеликого занепаду, Disney відновила свої сили до кінця 80-их років. Успіх принесли проекти «Чарівний світ Діснея», «Хто підставив кролика Роджера», «Люба, я зменшив дітей» та інші. На початку 90-их вийшли такі знамениті картини: «Русалонька», «Красуня і чудовисько» і «Аладін». Потім вийшли всіма улюблені «Король лев», «Покахонтас», «Горбань із Нотр-Дама» і в 1996 -му перший фільм, знятий за допомогою комп’ютерної анімації – «Історія іграшок».

На початку нового століття успіх приніс фільм «Пірати Карибського моря: Прокляття чорної перлини». А в 2006 на екрани виходить «Класний мюзикл». 30 жовтня 2012 року компанія The Walt Disney Company купила Lucasfilm і франшизу на «Зоряні війни».

Не можна переоцінити внесок Уолта Діснея в історію кіноіндустрії. Він назавжди залишиться легендою, і його компанія з кожним роком досягає все більшого успіху.

Читайте також: