fbpx
Суспільство

День в історії. 15 жовтня

  15 жовтня – день в історії, багатий великими подіями.

У 1552 році війська Івана Грозного підкорили Казанське ханство.

У 1570 році заснували місто Пхеньян (нині столиця Північної Кореї).

У 1581 році в Парижі королева-мати Франції Катерина Медічі представила своїм гостям перший в історії публічний балет – «Комічний балет королеви».

У 1582 році папа Григорій XIII вводить григоріанський календар. В Італії, Речі Посполитій, Португалії та Іспанії за 4 жовтня цього року слідує відразу 15 жовтня. В інших країнах новий календар вводиться пізніше.

У 1666 році Карл II вперше одягнув жилет, ввівши нову моду.

У 1814 році з’явився на світ Михайло Юрійович Лермонтов – російський поет.

У 1844 році народився Фрідріх Ніцше – німецький філософ («Так говорив Заратустра", "Воля до влади", " По той бік добра і зла").

У 1880 році, через 632 роки після закладки першого каменя, завершилося будівництво Кельнського собору.

У 1883 році заснували Ризький театр російської драми.

У 1888 році в Вологді заснували перший російський ломбард.

У 1894 році французький офіцер Альфред Дрейфус арештований за звинуваченням у шпигунстві – починається так звана справа Дрейфуса.

У 1912 році відкрили Ризький зоопарк.

У 1917 році в ході Першої світової війни в Венсене, в околицях Парижа, розстріляли голландську танцівницю Мату Харі за шпигунство на користь Німеччини.

Читайте також:  Рік тому поблизу Бахмута загинув 27-річний Дмитро Коцюбайло , знаний як “Да Вінчі”

У 1919 році в Москві на базі колишньої Шереметівської лікарні утворена Центральна лікарня невідкладної допомоги. У день п’ятиріччя радянської охорони здоров’я 23 липня 1923 року вона була перейменована в Інститут швидкої допомоги ім. М. В. Скліфосовського.

У 1926 році в Києві відкрили Російський драматичний театр (нині імені Лесі Українки).

У 1940 році на екрани кінотеатрів вийшла картина Чарлі Чапліна «Великий диктатор».

У 1945 році розстріляли колишнього прем’єр-міністра вішистського уряду Франції П’єра Лаваля, якого звинуватили у державній зраді.

У 1956 році вперше зібралася трупа театру «Современник».

У 1959 році вбили Степана Бандеру – одного з лідерів і ідеологів Організації українських націоналістів.

У 1962 році починалося протистояння між США і СРСР через радянські ядерні ракети, розміщені на Кубі. Конфлікт поставив весь світ на межу ядерної війни (кубинська ракетна криза буде вирішена через 13 днів).

У 1964 році ввели в дію найбільший в світі нафтопровід «Дружба».

У 1973 році Великобританія та Ісландія припинили «тріскову війну», яка почалася в вересні 1972 року після того, як Ісландія в односторонньому порядку розширила прибережну рибальську зону з 12 до 50 миль. Справа доходила до зіткнень військових кораблів.

У 1975 році відновилася «тріскова війна». Ісландія знову розширила свою рибальську зону – з 80 до 320 кілометрів. У результаті жертвами ісландських катерів берегової охорони стали західнонімецькі траулери.

Читайте також:  Присвячується світлій пам'яті дрогобичанина Івана Шукліна

У 1981 році заснували американську метал – групу «Metallica».

У 1990 році радянського лідера Михайла Горбачова нагородили Нобелівською премією за внесок у зниження міжнародної напруженості і здійснення політики гласності.

У 1995 році Саддам Хусейн отримав 99,96 % голосів на президентських виборах в Іраку.

У 1999 році з ефіру ОРТ зняли телепрограму «Що? Де ? Коли?».

У 2000 році в Парижі на Монмартрі відкрили «Стіну Кохання», на якій на 311 мовах написано «Я тебе люблю». Є також написи, виконані з використанням шрифту Брайля для сліпих, і на мові знаків. Площа Стіни становить 40 м ².

У 2002 році в США з торговельної мережі відкликають більше шестисот тисяч тонн м’яса птиці. Експерти побоюються, що воно заражене небезпечним мікробом, який викликає у людей захворювання з летальним результатом. Мікроб був виявлений в результаті взятих у восьми штатах аналізів. Представники міністерства сільського господарства кажуть, що з продажу вилучається найбільша кількість м’яса індиків і курчат за весь час існування міністерства.

У 2003 році китайці запустили перший космічний корабель з космонавтом, Шеньчжоу-5.

15 жовтня – день в історії, що ознаменувався появою на світ настільки видатних персон, як: Михайло Лермонтов, Фрідріх Ніцше, Микола Басков, Павло Майков та багатьох інших.

Читайте також: