fbpx
Новини світу

Виявити полоній-210 в останках Ясіра Арафата неможливо – експерт

  Як повідомив сьогодні, 14 жовтня, ЗМІ один з провідних російських експертів в області ядерної та радіаційної безпеки, вкрай малоймовірно зараз виявити радіоактивний ізотоп полонію-210 в біологічному матеріалі і речах лідера Палестини Ясіра Арафата, що помер в 2004 році.  

 Днями британський журнал Lancet опублікував матеріали результатів дослідження медиків Швейцарії , які свідчили про те, що колишній лідер Палестини Ясір Арафат міг бути вражений радіоактивним полонієм -210, передала телекомпанія «Аль-Джазіра».  

 «Період напіврозпаду полонію-210, як відомо, складає трохи більше 138 днів. Тобто полоній-210 активний як випромінювач радіоактивних частинок і представляє особливу загрозу для людини. То давайте приблизно перерахуємо. Якщо Арафата вбили за допомогою цього ізотопу, то за 9 років, що минули з його смерті, кількість ізотопу в його біологічних матеріалах зменшилася приблизно в 130 мільйонів разів. Тобто, практично, виявити сам ізотоп цього матеріалу сьогодні нереально», – повідомив експерт.  

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

 Але в той же час експерт відзначає, що, ймовірно, були виявлені сліди радіоактивного розпаду, що і дозволило зробити медикам подібний висновок.  

 «Якщо за рахунок альфа-розпаду утворюються рідкісні ядра, то в низькофонових відсіках можна було б знайти якусь їх кількість і після цього припустити ланцюжок їх появи. У цьому випадку можливо розрахувати, який саме ізотоп міг би привести до їх появи. Не виключається можливість того, що це міг бути і полоній-210» , – сказав експерт, зазначивши при цьому, що поки про дані проведених досліджень відкритої інформації мало для того, щоб скласти однозначний висновок.  

Читайте також:  В Бельгії поліція зупинила проросійську конференцію на яку був запрошений Орбан

 Нагадаємо, що Ясір Арафат, засновник і перший голова Палестинської національної адміністрації, який отримав Нобелівську премію миру за участь в переговорах з Ізраїлем, 11 листопада 2004 року помер у військовому госпіталі Парижа. Офіційне розслідування причин його смерті почалося тільки після того, як влітку 2012 року телеканал «Аль-Джазіра» зробив оголошення про виявлення в особистих речах Ясіра Арафата і в пробах біологічних рідин радіоактивної речовини, полонію -210. На прохання журналістів, аналізи зробили вчені з Інституту фізики при медичному центрі в Лозанні, які тепер працюють за дорученням влади Палестини. Палестинці  неодноразово заявляли про можливу причетність до смерті Арафата Ізраїлю. Ізраїль усі звинувачення на свою адресу відкидає.

Ясіра Арафата отруїли радіоактивним полонієм-210 (відео): 

За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: