Сирійське хімзброю можуть ліквідувати протягом року – посол

 Процес з ліквідації хімічної зброї в Сирії можуть завершити протягом цього року. Про це в інтерв’ю розповів Ріад Хаддад, посол Сирійської Арабської Республіки в Росії.

 «Якщо Сирії буде надана необхідна підтримка і в Організації по забороні хімічної зброї налагодять інтенсивну роботу, то ми закінчимо процес ліквідації хімічної зброї за один рік», – сказав сирійський посол.

 Як зазначив Ріад Хаддад, процес хімічного роззброєння в Сирії зараз просувається досить успішно. Він нагадав, що раніше Сирія приєдналася до Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ). Крім того, зараз в Сирії працюють експерти з ООН.

 «Ми надали експертам всю необхідну інформацію про запаси і місцезнаходження хімічної зброї, на деяких майданчиках вже почала проводитися ліквідація. Тому можна заявляти, що зараз процес роззброєння йде успішно», – стверджує Ріад Хаддад.

Related Post

 Нагадаємо, що група «хімічних ліквідаторів» приїхала до Сирії 1 жовтня 2013 відповідно до плану Росії і США з ліквідації сирійської хімічної зброї. До складу групи, крім фахівців з ОЗХЗ, входять експерти з ООН. Міжнародні експерти повинні будуть оглянути всі місця, де складається хімічна зброя, задекларована  21 вересня 2013 року урядом Сирії.

 Крім того, до 1 листопада 2013 року під наглядом фахівців ООН і ОЗХЗ має бути знищено все спецобладнання для змішування, спорядження або виробництва хімічної зброї. Станом на четвер, 10 жовтня, в повній мірі експертами було обстежено 3 з 20 локацій зберігання хімічної зброї.

 В Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) прогнозували, що знищення хімічної зброї в Сирії може завершитися до середини 2014 року.

 За матеріалами: РБК – Україна

Leave a Comment