fbpx
Здоров'я

Зараз існує ймовірність завезення поліомієліту в Україну – СЕС

Зараз у декількох країнах світу зафіксована циркуляція вірусу поліомієліту, існує ризик завезення його в Україну. Про це повідомила начальник відділу епідеміологічного нагляду Держсанепідслужби в Одеській області Людмила Красницька, повідомляє УНН.

Починаючи з 1993 року, в Україні не зареєстровано жодного випадку поліомієліту, у червні 2002 року країна у складі Європейського регіону ВООЗ була сертифікована як територія, вільна від циркуляції "дикого" поліовірусу.

"Разом з цим за даними ВООЗ, зараз у світі залишаються ендемічними щодо поширення поліомієліту 3 країни (Афганістан, Пакистан і Нігерія), де вірус поліомієліту циркулював завжди і захворюваність ніколи не припинялася. Сьогодні ситуація з поліомієліту у світі вважається неблагополучною, тому що в лютому цього року вірус захворювання був виділений зі стічних вод Єгипту, а з лютого до червня встановлено його виділення в Ізраїлі.

Міграція населення, туристичні поїздки в неблагополучні з поліомієліту країни посилюють ймовірність завезення вірусу і в Україну", – зазначила Л. Красницька.

Надійний захист проти поліомієліту гарантує лише профілактичне щеплення, яка проводиться в рамках національного календаря, а також щодо тих осіб, які їдуть за кордон.

Нагадаємо, за версією авторитетного медичного видання The Lancet, низький рівень охоплення вакцинацією є першою причиною виникнення хвороби.

"ВООЗ і ЮНІСЕФ нещодавно заявили, що спалах поліомієліту має під собою реальну небезпеку. Захворювання рідко можна побачити в Європі сьогодні, але Україна є особливо вразливою. На думку експертів, тільки 74 % населення щеплені проти поліомієліту. Для порівняння, середній рівень охоплення в Європі і США більше 90 %. Шанси спалаху настільки великі, що Україна минулого місяця пройшла під керівництвом ВООЗ імітаційну модель виникнення поліомієліту", – зазначає видання.

Разом з цим, у разі виникнення в Україні поліомієліту до країни застосують ряд жорстких санкцій, серед яких може бути і обмеження виїзду за кордон для українців.

Довідка: поліомієліт – гостре інфекційне захворювання, що характеризується запальними змінами носоглотки і кишечника, а також ураженням нервової системи з розвитком паралічів. Зараження відбувається через брудні руки, заражені вірусом воду і продукти. Характерна літньо-осіння сезонність захворювання. Хворіють переважно діти. Захворюваність поліомієлітом залежить від рівня вакцинованості населення.

Джерело: УНН

Читайте також: