fbpx
Право

Хто наведе порядок у сфері захисту інтелектуальної власності?

 Сьогодні, 8 жовтня, в інформаційному агентстві УНІАН пройшла прес-конференція на тему «Чи здатне Міністерство освіти і науки навести лад у сфері захисту інтелектуальної власності?».

Спікерами на даній прес-конференції виступили: Богуслав Плюта (директор Польської асоціації фонографічної індустрії); Дмитро Прикордонний (директор Коаліції виконавців та продюсерів України); Ігнат Бережний (директор Асоціації музичної індустрії України) та Богдан Гловацький (керівник громадської організації «Платформа музичних видавців України»).

Дмитро Прикордонний на  початку прес-конференції сказав про те, що в Україні відсутня державна політика у сфері інтелектуальної власності. Дмитро Прикордонний вважає, що Міністерство освіти і науки є органом, який більше сфокусований на вирішенні проблем саме у сфері науки та освіти. Що ж до проблем, пов’язаних з інтелектуальною власністю, то складається враження, що на них взагалі ніхто не звертає уваги. Через те, що в нашій країні не наведено лад у сфері інтелектуальної власності, страждає імідж України не тільки на світовій арені, але і є проблеми і всередині самої країни. Це призводить до того, що такі компанії-гіганти як Sony, Warner Brothers, Universal і інші не можуть бути впевнені в отриманні прибутку, і, як результат – вони бояться вкладати гроші в українських виконавців.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Дмитро Прикордонний також відзначив, що не варто забувати той факт, що Україна була названа країною-піратом № 1 у світі, а це відлякує потенційних інвесторів не тільки в сфері інтелектуальної власності, а й в цілому. Ігнат Бережний пояснив, що Україна посіла перше місце у цьому переліку тільки тому, що уряд нашої країни, знаючи про існуючу проблему, докладає мінімум зусиль для її вирішення.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Директор Польської асоціації фонографічної індустрії Богуслав Плюта на прес-конференції сказав, що він взагалі не розуміє чому проблемами, пов’язаними з інтелектуальною власністю займається Міністерство освіти і науки. «З таким же успіхом вирішувати проблеми інтелектуальної власності, наприклад, могло б і Міністерство сільського господарства», – сказав Богуслав Плюта.

На завершення прес-конференції спікери прийшли до одноголосного рішення, що рішення даної проблеми дуже просте: своїми правами повинен керувати той, хто ними володіє. Держава повинна виконувати роль «шефа» над цим управлінням. Саме тоді ситуація з проблемою інтелектуальної власності в Україні буде вирішена.

Читайте також: