fbpx
Економіка

Українська земля має залишатися у власності народу – Медведчук

Лідер громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук вимагає, щоб українська земля як і раніше залишалася у власності народу. Про це український політик написав у блозі на сайті «Українського вибору».

«Українська земля має не лише ефективно оброблятися, але і залишатися у власності народу» , – заявив Медведчук.

Він повідомив, що інформація про плани Китаю орендувати в Україні землі сільськогосподарського призначення викликала резонанс у суспільстві. Справа в тому, зазначає політик, що  йдеться про оренду земель на 99 років, що фактично є покупкою. За словами Віктора Медведчука, подібне представляється можливим через відсутність адекватної земельної політики в Україні. Тому, замість збереження стратегічного ресурсу, влада готується до грандіозного розпродажу земель після 2016 року.

«Здача в довгострокову оренду на 49 або 99 років – це лише формальність, що передує остаточному переходу земельних ділянок у приватну власність» , – додав політик.

Медведчук нагадав, що продукція сільського господарства для України – одна з найважливіших складових експорту. За його словами, зараз в Україні працює багато успішних агропідприємств. Він упевнений, що сільськогосподарській галузі потрібна підтримка і контроль на державному рівні, а не розпродаж земель.

«Однієї заборони на продаж буде мало, для того щоб формувати державну політику в даній сфері. Крім статусу землі, владі необхідно визначитися з низкою технічних аспектів. Потрібно на юридичному рівні закріпити поняття народної власності, реалізувати принцип невідчужуваності сільськогосподарських земель, виключити можливість будь-яких махінацій, що суперечать інтересам народу», – підкреслив Медведчук.

За матеріалами: vybor.ua

Читайте також: