fbpx
Новини світу

Експерти ООН почали ліквідацію хімзброї в Сирії

Група експертів з організації з  заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) розпочала ліквідацію хімічного арсеналу в Сирії. Про це сьогодні повідомило джерело від місії ОЗХЗ.

Раніше представник Російської Федерації при ООН Віталій Чуркін сказав, що представники ОЗХЗ почнуть перевірки з хімічної зброї в Сирії 7 жовтня.

Стало відомо, що група з 33 фахівців прибула до Сирії в минулий вівторок. Зазначимо, що серед членів «хімічної команди» – громадяни США, Росії, Великобританії, Узбекистану, Чехії, Китаю, Канади, Тунісу та Нідерландів. Більшість учасників делегації (19 осіб) – це інспектори ОЗХЗ, а всі інші – представники ООН.

Читайте також:  Вбиті росіянином у Німеччині українці були військовослужбовцями ЗСУ, які проходили реабілітацію після поранень

Як заявили в сирійському МЗС після зустрічі з експертами на лівансько-сирійському кордоні, у списках від ОЗХЗ та ООН значиться прізвище одного росіянина. Зазначимо, що після прибуття в Дамаск група створила спеціальну «логістичну базу для негайного початку робіт» зі знищення хімічних отруйних речовин.

Нагадаємо, що експерти від ООН прибули до Сирії ще 18 серпня. Мета візиту – перевірка заяв про застосування хімічної зброї в Шейх Максудов (провінція Алеппо), Хан аль-Ассаль (провінція Алеппо) і Саракебе (провінція Ідліб). Після повідомлення про хімічну атаку 21 серпня в районі Дамаска, експерти відправилися туди, потім виїхали з Сирії для підготовки доповіді. У документі, який представили в ООН, підтверджується, що в районі Дамаска були застосовані бойові заряди з зарином – отруйним газом.

Читайте також:  Чеський євродепутат намагається зірвати продовження вільної торгівлі з Україною

Вже 25 вересня експерти ООН на чолі з Оці Селстромом повернулися до Сирії, щоб вивчити інформацію ще про 7-ми випадках застосування хімічної зброї. Доповідь за результатами поїздки експерти планують підготувати до кінця жовтня.

Додамо, що наприкінці вересня Радбез ООН ухвалив резолюцію щодо Сирії, підтримавши план організації з заборони хімічної зброї (ОЗХЗ).

За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: