fbpx
Право

Законопроект Януковича щодо реформи судочинства залишає стару систему “на штучному диханні” – Яценюк

 Голова парламентської фракції «Батьківщина», голова політради ВО «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив, що президентський законопроект щодо реформи судочинства залишає нинішню судову систему «на штучному диханні». Аналогічний опозиційний законопроект, на думку Яценюка, передбачає реформу судової галузі. Про це повідомила прес-служба «Батьківщини».

 У своєму зверненні Арсеній Яценюк відзначив основні відмінності між опозиційним проектом змін Конституції Укріани і президентським законопроектом. Зокрема, опозиціонер вказав на питання посилення гарантій незалежності українських суддів.

 Нагадаємо, що законопроект від опозиції був внесений у Раду за підписами понад 160 народних депутатів України.

 «Найбільша проблема українських судів – це недовіра суддям і корупція», – упевнений політик.

 За словами Яценюка, зараз корупція в українських судах все одно залишається. Навіть незважаючи на те, що в Україні функціонує Вища рада юстиції та Дисциплінарна комісія суддів.

 «Ми впевнені, що Верховний суд України повинен бути найвищою касаційною інстанцією. Кожен громадянин України повинен мати право оскаржити будь-яку судову постанову у Верховному суді України», – стверджує опозиціонер.

 Крім того, згідно з інформацією Яценюка, опозиційний законопроект також передбачає ліквідацію Конституційного суду України. Передбачається, що «конституційна юрисдикція» буде передана Верховному суду України.

 Яценюк розповів, що основні відмінності між президентським і опозиційним законопроектами стосуються питань створення, ліквідації та реорганізації судів. Щодо Вищої ради юстиції, в опозиції пропонують скоротити чисельність цього відомства , а також змінити порядок його формування.

Читайте також: