fbpx
Здоров'я

Мільйон киян вибрали дільничного лікаря в рамках реформи медгалузі – КМДА

Майже 1 мільйон киян у вересні в рамках нової системи медичної допомоги обрали свого лікаря первинного контакту. Про це представникам ЗМІ розповів Віталій Мохарєв, глава департаменту охорони здоров’я КМДА.

«Раніше всі кияни, незалежно від їх бажання, були закріплені за одним дільничним лікарем. Така кампанія реалізується в Києві вже 2-й раз, торік таке реформування відбувалося в 2 пілотних районах – Дніпровському і Дарницькому. За попередніми підсумками цієї кампанії, близько 1 мільйона киян закріпилися у певних дільничних лікарів. Близько 3,5 тисяч людей вирішили змінити своїх лікарів», – заявив Мохарєв.

Чиновник стверджує, що 3,5 тисячі осіб – невелика кількість для Києва. Це свідчить про те, підкреслив Мохарєв, що в своїй більшості жителі Києва задоволені нинішнім медичним обслуговуванням.

Крім того, чиновник зазначив, що до 10 жовтня 2013 року центри первинно-санітарної допомоги будуть зареєстровані як «неприбуткові комунальні підприємства». Новий статус центрів дозволить «зводити» мотиваційну модель відносин між лікарем і пацієнтом. Зокрема, заробітна плата лікаря буде залежати від якості та кількості обслуговування хворих.

«Якщо раніше лікарі отримували зарплату незалежно від того, скільки пацієнтів вони обслуговували і якої якості надавали допомогу. Тепер буде певна шкала індикаторів. Відповідно до неї щомісяця спеціальна тарифікаційна комісія в кожній лікарні буде оцінювати роботу такого дільничного лікаря. На сьогоднішній день в Києві таких індикаторів не дуже багато – до 10, що характеризують стан здоров’я киян, які закріплені за дільничним лікарем», – додав представник КМДА.

У «шкалі індикаторів» зазначені: диспансерна робота, профілактична робота, виявлення хвороби на ранніх стадіях. Також там є деякі показники, що торкаються інфекційних захворювань, підсумував чиновник.

За матеріалами: УНН 

Читайте також: