НБУ: Україна зуміє в строк розрахуватися за зовнішніми боргами

 Україна в змозі своєчасно розраховуватися за всіма зовнішніми запозиченнями. Про це стало відомо з інформаційного бюлетеня КМУ з посиланням на керівника генерального департаменту грошово – кредитної політики НБУ Олену Щербакову.

 «На сьогодні Україна не має проблем з розрахунками за зовнішніми боргами», – запевнила Олена Щербакова.

 Представниця НБУ зазначила, що розмір зовнішніх зобов’язань України став відомий ще на початку року. За її словами, всі знали, скільки конкретно Україна повинна виплатити Міжнародному валютному фонду (МВФ).

 За словами Щербакової, з початку поточного року Україна виплатила на рахунки МВФ 4 мільярди доларів. Крім того, до кінця 2013 року, Україна повинна повернути МВФ ще 1,046 мільярда SDR (1,6 мільярда доларів).

 «Ніяких підстав стверджувати, що Україна не зможе розрахуватися за своїми боргами, немає», – впевнена Олена Щербакова.

Related Post

 Представник Нацбанку нагадала, що Україна завжди розраховувалася за своїми зовнішніми зобов’язаннями, навіть під час фінансової кризи.

 «За всі роки незалежності Україна жодного разу не зривала виконання зобов’язань за зовнішніми боргами», – заявила Щербакова.

 На думку НБУ, зараз рівень зовнішнього боргу України набагато нижчий, ніж у більшості європейських країн.

 Нагадаємо, що деякі опоненти уряду і економічні експерти постійно прогнозують девальвацію гривні і дефолт за державними зобов’язаннями. При цьому експерти звертають свою увагу на зменшення золотовалютних резервів. На їх думку, це і є головним доказом таких тверджень. У НБУ запевняють, що експерти «забувають» розповісти, що скорочення золотовалютних резервів відбувається через погашення зовнішніх боргів України. Зокрема, багато боргів були взяті попереднім урядом.

 За матеріалами: УНН

Leave a Comment