fbpx
Політика

«Летючий Голландець» українського оборонзамовлення

У водах Перської затоки близько шести місяців дрейфує корабель, на борту якого перебувають близько півсотні бронетранспортерів, які повинна була поставити в Ірак Україна. Багдад відмовився приймати прибулу техніку, так як іракські експерти стверджують, що Київ замість нової, поставив стару. Всього на борту судна перебувають 42 бронемашини, зібрані в Україні і ціна кожної з них – понад мільйон доларів.

Корабель з бойовим вантажем вже півроку змушений дрейфувати в Перській затоці, так як його не приймає жоден порт. Повернути БТР в Україну поки що теж неможливо, бо такого наказу не надходило, у зв’язку з цим керівництво компанії-перевізника дзвонить у всі інстанції, однак, поки це не дає жодних результатів.

Читайте також:  Хустська єпархія УПЦ (МП) прославляє патріарха РПЦ Кіріла Гундяєва, а Мукачівська єпархія УПЦ (МП) засуджує

Представник судновласника Олександр Варваренко поскаржився журналістам: "Сьогодні жоден з представників експортера не відповідає на дзвінки, не бере слухавку. Ми розглядаємо вантаж як кинутий".

Даний контракт був пролобійований в Україні ще в кінці 2009 року за активної підтримки США. Американці зробили це в подяку за участь Києва в операції в Перській затоці. Контракт підписаний на 420 бронемашини ціною близько 600 мільйонів доларів. Як визнавав виконуючий обов’язки генерального директора заводу імені Малишева Володимир Мазін, щоб не зірвати домовленість, їм довелося продавати не цілком обкатаний матеріал. Було вирішено відправляти машини невеликими партіями. Проте ж з першою виникла трудність – партія виявилася бракованою через проблеми із знаряддями, що визнали і самі продавці.

Читайте також:  Орбан зробив нову скандальну заяву про гроші для України, поскаржився на бідність і лякав угорців війною

Пізніше іранська сторона звинуватила постачальників в низькій якості продукції, за їх словами, бронемашини виявилися старими і іржавими. Українська сторона  всі претензії відкидає. За чотири роки українці відправили до Іраку 88 машин, у той же час, залишається великим питанням, чи прийме Багдад решту 332, про які написано в договорі?

«Летючий Голландець» українського оборонзамовлення (відео):

За матеріалами: vesti.ru. Відео: rutv.ru

Читайте також: