fbpx
Новини світу

Ряд федеральних установ США призупинили свою діяльність

  Сенат і Палата представників Конгресу США до кінця дня понеділка так і не змогли прийняти тимчасовий бюджет, що призвело у вівторок до першого з 1996 року призупинення діяльності ряду федеральних установ країни.

У ніч на вівторок Білий дім дав офіційну вказівку федеральним відомствам почати реалізацію планів щодо скорочення діяльності.

Федеральні агентства будуть змушені відправити у відпустки більше 800 тис. службовців з 2,9 млн, згорнувши значну частину діяльності. Незачепленими виявляться лише служби, пов’язані з обороною і національною безпекою, управлінням повітряним рухом, поштою, правоохоронною діяльністю, прогнозами погоди.

Американська економіка буде нести втрати через невиплату зарплат службовцям на суму приблизно в $ 1 млрд на тиждень, а також збоїв у функціонуванні ряду служб, пише CNN.

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

У результаті кумулятивний негативний ефект буде приблизно в 10 разів більшим і складе за 3-4 тижні близько $ 55 млрд, оцінює Moody’s Analytics. Це можна порівняти з збитком від урагану "Катріна", який зруйнував Новий Орлеан.

За розрахунками фірми Macroeconomic Advisers, які наводить MarkerWatch, трьох – чотиритижневе призупинення роботи федеральних відомств призведе до втрати 0,5 процентного пункту зростання економіки. Якщо параліч уряду триватиме весь жовтень, зростання ВВП в четвертому кварталі буде нижчим на 0,7 процентного пункту.

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

При ще більш тривалій перерві ВВП втратить ще більше, так як все сильнішими будуть негативні наслідки для споживчого попиту, зайнятості тощо.

У 1995-1996 роках, під час попередньої аналогічної кризи, кожен день залишалися необробленими 20-30 тис. запитів на візи, що призвело до скорочення кількості туристів. Бізнес зіткнувся з неможливістю отримання деяких видів ліцензій, дозволів тощо.

1 жовтня в США почався новий фінансовий рік, однак розколотий між двома партіями конгрес так і не зміг прийняти повномасштабний бюджет. Спроба прийняти тимчасовий бюджет також поки провалилася.

Джерело: Інтерфакс-Україна 

Читайте також: