fbpx
Суспільство

У Сирії руйнуються унікальні пам’ятки світової цивілізації

 Місто Дамаск, перші згадки про який відносяться до XVI століття до нашої ери, за визнанням світових істориків, є найдавнішим містом на планеті. Зараз, коли в Сирії не припиняється громадянська війна, пам’ятники світової цивілізації перебувають під загрозою повного знищення, обсяги торгівлі сирійським антикваріатом перевищили 2 млрд доларів.

 Вже зараз більше третини сирійських музеїв розграбовані. Унікальні артефакти, які дбайливо збирали археологічні експедиції усього світу останні 150 років, швидше за все, назавжди втрачені для людства. За приблизними даними, в Сирії частково або повністю зруйновано 11 некрополів, фортеця X століття, мечеть XI і ринок XIII століть в Алеппо, багато споруд греко-римських поселень, церква хрестоносців в провінції Хомс, монастир Святої Рівноапостольної Теклі і багато інших унікальних споруд.

Читайте також:  Лист Симона Петлюри до дочки Лесі 4 квітня 1925 року

 У самому Дамаску зруйнована одна з мусульманських святинь – мечеть початку VIII століття. У провінції Дараа знищені чи розграбовані десятки археологічних майданчиків. Цей список – далеко не повний, світова спадщина продовжує знищуватися.

Пам’ятники Сирії знаходяться під загрозоюю (відео):

За матеріалами: ИТАР-ТАСС

Читайте також: