fbpx
Економіка

Українці отримають довідку про сплату утилізаційного збору при продажу автомобіля

 Довідки про звільнення від сплати або сплати екологічного податку за утилізацію автомобіля пропонується видавати при продажу автомобілів. Про це стало відомо з проекту постанови Кабінету Міністрів «Про внесення змін до Порядку здійснення роздрібної та оптової торгівлі транспортними засобами та їх складовими частинами, що мають ідентифікаційні номери». Документ був підготовлений в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України, повідомляє прес – служба відомства.

 У документі сказано, що для продажу транспортних засобів та їх частин, що мають ідентифікаційні номери, продавці повинні мати крім довідки – рахунку ще й довідку про сплату податку за утилізацію транспортних засобів.

 При цьому компанія – виробник при реалізації автомобілів та їх частин повинна мати такі довідки на всі транспортні засоби, реалізовані на внутрішньому ринку України.

 Нагадаємо, що 4 липня 2013 Верховна Рада затвердила законопроект № 0936 «Про утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів» і законопроект № 0975 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів».

 Згідно з цими документами, базові ставки утилізаційного збору для транспортних засобів становлять: 5500 гривень для легкових автомобілів, а для вантажних, вантажопасажирських автомобілів, спецтехніки і автобусів – 11 тисяч гривень.

 Крім того, остаточна сума збору розраховується за допомогою коефіцієнтів. Виходить, що з нових легкових автомобілів буде сплачуватися сума від 4,73 до 30,2 тисячі гривень, а з вживаних – від 9,46 до 60,5 тисячі гривень (залежно від об’єму двигуна). Плата для всіх інших видів транспортних засобів складе 8,8-14,74 тисячі гривень (для нових), а для старих – 17,6-29,4 тисячі гривень.

 За матеріалами: me.gov.ua

Читайте також: