fbpx
Економіка

У 2013 році Україна продала більше 100 тонн промислової вибухівки

За перші 7 місяців поточного року всіма українськими підприємствами було експортовано понад 100 тонн готових вибухових речовин. Про це сказано в останніх матеріалах, опублікованих Державною службою статистики України.

Згідно з інформацією Держстату, за період січень-липень 2013 року усіма українськими підприємствами було експортовано 101,67 тонни готових вибухових речовин. Загальна вартість вибухових речовин склала 286 тисяч доларів США.

Нагадаємо, що щорічно в Україні проводиться близько 150 тисяч тонн вибухових речовин для промислового використання. Зокрема, промислова вибухівка використовується для проведення робіт з видобутку корисних копалин в кар’єрах, шахтах і рудниках.

Читайте також:  Україна поставила електроенергію у Словаччину

Як упевнений професор кафедри будівництва шахт і підземних споруд з Донецького національного технічного університету, доктор технічних наук Станіслав Калякін, Україна в змозі збільшити виробництво промислової вибухівки.

«Зараз в Україні є тільки кілька великих заводів, які здатні виробляти промислову вибухівку. Зокрема, це Павлоградський хімічний завод, Донецький казенний завод хімічних виробів і ХКО ім. Г. І. Петровського. Особливість роботи цих підприємств полягає в тому, що промислові вибухові речовини виробляють із залишків складових боєприпасів, які утилізуються методом промислового розбору. На жаль, зараз на цих підприємствах утилізація проводиться в малих обсягах через відсутність фінансування», – заявив експерт.

Читайте також:  Великий виробник зброї з Чехії хоче інвестувати "сотні мільйонів євро" в Україну

Експерт підкреслив також, що збільшення обсягів виробництва промислової вибухівки в Україні можливе лише у разі збільшення обсягів утилізації старих боєприпасів методом промислового розбору. Нагадаємо, що раніше в Міноборони вирішили утилізувати старі боєприпаси не шляхом промислового розбору, а шляхом підриву.

За матеріалами: ukrstat.gov.ua, УНН

Читайте також: