fbpx
Новини світу

Іран не має наміру володіти ядерною зброєю – Рухані

  Іран не прагне, і ніколи не буде прагнути до отримання ядерної зброї, заявив президент країни Хасан Рухані.

"Ми жодним чином не прагнемо до володіння яким-небудь видом зброї масового знищення, включаючи ядерну, і ніколи не будемо прагнути", – підкреслив Х. Рухані в інтерв’ю американському телеканалу NBC.

Президент сказав: "Ми ніколи не ставили на меті розробку або виробництво атомної бомби, і не маємо наміру робити це надалі". Він повторив, що Іран прагне до розвитку ядерних технологій виключно в мирних цілях.

Одночасно Х. Рухані відзначив "позитивний і конструктивний" підхід до Тегерану, який містився в отриманому їм посланні президента США Барака Обами.

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

"Думаю, лідери всіх країн повинні проявляти турботу про національні інтереси, і не відчувати тиску".

Про обмін глав двох держав відповідними посланнями з оцінками стану та перспектив двосторонніх відносин повідомлялося раніше.

Х. Рухані відповів також на запитання про плани США з нанесення військового удару по Сирії.

"Рішення уряду або адміністрації будь-якої країни про розв’язування війни може розглядатися як слабкість. Рішення будь-якого уряду про мир ми розглядаємо як шанобливе ставлення до світу", – сказав він.

Читайте також:  Когрес США проголосував за законопроєкт щодо допомоги Україні

Американська адміністрація встигла відреагувати на інтерв’ю президента Ірану. Так, міністр оборони США Чак Хейгел, який брав участь у телепередачі "PBS Newshour", зазначив, що "радий був почути" заяви Х. Рухані щодо ядерної зброї, і що президент Б. Обама завжди готовий до переговорів з іранським лідером. 

Разом з тим, він сказав, що "наступним кроком у цьому напрямку мають стати дії, якими Іран підтвердить свої слова".

Джерело: Інтерфакс – Україна 

Читайте також: