Литва поскаржилася в Євросоюз з приводу невиправданих перевірок Росією литовських вантажів

  Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс звернувся до органів ЄС з приводу невиправданих перевірок Росією литовських вантажів.

"17 вересня міністр закордонних справ Литви Л. Лінкявічюс вислав лист Верховному представнику ЄС із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон, заступнику голови Європейської Комісії Сіім Каллас, а також членам Європейської комісії Альгірдас Шемета, Карелу де Гухту і Штефану Фюле про застосовування з 11 вересня митних заходів на литовсько -російському кордоні", – йдеться в повідомленні МЗС Литви, розміщеному на сайті міністерства у вівторок.

Л. Лінкявічюс у своєму зверненні вказує на ретельні перевірки, яким піддаються всі перевезені з Литви вантажі й перевізники, що значно погіршує торгівлю і негативно впливає на транспортну систему.

Крім того, як зазначає міністр, ретельній перевірці піддаються зареєстровані в Литві легкові автомобілі, через що громадянам Литви було рекомендовано при можливості утриматися від поїздок в Калінінградську область.

"Ці заходи є невиправданими, дискримінаційними і такими, що чинять негативний вплив на конкурентоспроможність транспортної і торгової систем і Литви, і всього Євросоюзу. Вступивши до Світової організації торгівлі (СОТ) Росія прийняла на себе зобов’язання утримуватися від дій, які несумісні з угодою СОТ, проте теперішні дії російської сторони доводять зворотне", – йдеться у листі міністра.

Related Post

Міністр висловив надію на те, що Європейська Комісія закличе Росію дотримуватися міжнародних зобов’язань і припинити застосовувати дискримінаційні заходи щодо литовських фізичних або юридичних осіб.

Л. Лінкявічюс зазначив, що сподівається на підтримку європейських інституцій в ситуації, що склалася.

Минулого тижня російські митники посилили перевірки вантажів, що прямують з Литви, ретельній перевірці піддаються всі завантажені в Литві вантажні автомобілі. "Росія почала застосовувати до вантажів з Литви особливий режим за профілем ризику. Ідентифікатор ризику – місце навантаження – Литва. Це означає повне вивантаження, повну перевірку вантажу, взяття зразків і спрямування їх на дослідження", – повідомив 13 вересня агентству BNS президент Литовської національної асоціації автоперевізників Linava Альгімантас Кондрусявічюс.

У зв’язку з цим в МЗС був викликаний посол Росії в Литві Володимир Чхіквадзе, у якого попросили надати пояснення у зв’язку з дискримінаційними заходами, що застосовуються Росією.

Джерело: Інтерфакс – Україна 

Leave a Comment