fbpx
Економіка

Єврокомісія може допомогти Україні у відкритті маршруту імпорту газу через Словаччину – Едуард Ставицький

 Затримка із запуском нового реверсного маршруту імпорту Україною газу через Словаччину багато в чому пов’язана з політичною складовою, яку Київ сподівається подолати за допомогою Єврокомісії, заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький.

 "Питання залежить, на мій погляд, більше від політичної складової. Але, я вважаю, що ми це врегулюємо", – сказав міністр на брифінгу в Гаазі, відповідаючи на запитання про проблеми в організації реверсу через Словаччину.

 За його словами, під головуванням європейського комісара з питань енергетики Гюнтера Оттінгера найближчим часом зустрінуться зацікавлені сторони і фахівці, які обговорять проблемні питання.

 "Після визначення фахівців щодо відкриття цього маршруту Єврокомісією будуть прийняті рішення, які забезпечать відкриття даного маршруту", – висловив надію голова Міненерговугілля України.

 Україна з листопада 2012 року почала імпорт природного газу з Німеччини через територію Польщі за домовленостями з підприємством RWE Supply & Trading GmbH (Німеччина). З квітня 2013 до них додалися поставки з боку Угорщини. Крім того, ведуться переговори з газотранспортними операторами Словаччини та Румунії про можливість подачі природного газу в ГТС України, проте точні терміни відкриття цих маршрутів залишаються невизначеними.

 Україна в січні-серпні імпортувала з Європи 1,1 млрд куб. м природного газу, тоді як імпорт дорожчого газу з Росії знизився за цей період на 29% – до 15,3 млрд куб. м.

 Джерело: Інтерфакс – Україна

Читайте також: