Кіпр і Росія підписали угоду про пом’якшення умов кредиту

Росія і Кіпр підписали угоду про реструктуризацію кредиту в розмірі два з половиною мільярди євро. Про це, як повідомляють ЗМІ, заявив заступник міністра фінансів Росії Сергій Сторчак.

Російська Федерація надала Кіпру кредит позаминулого року терміном на 4,5 року за ставкою 4,5% річних. Уряд середземноморської республіки зобов’язувався повернути кредит одним платежем 2016 року.

Як раніше повідомляв Сергій Сторчак, російський уряд погодився зменшити ставку до 2,5%. Пільговий період буде тривати до 2016 року, починаючи з якого Кіпр почне виплачувати взяті гроші вісьмома піврічними платежами. За словами міністра фінансів Росії Антона Сілуанова, умови реструктуризації позики відповідають списанню 10% заборгованості.

Related Post

Нікосія вступила з Москвою в переговори про реструктуризацію позики в березні нинішнього року на тлі банківської кризи. Ситуація у фінансовому секторі суттєво погіршилася через величезну кількість знецінених грецьких державних облігацій на балансах банків Кіпру. Обсяг потрібної на рекапіталізацію фінансових організацій допомоги був оцінений в 17 млрд євро.

Кіпрський уряд звернулося за допомогою до Європейського союзу. Влада Євросоюзу погодилися виділити 10 млрд євро за умови, що решта грошей Кіпр знайде самостійно. Спочатку влада планувала списати одноразовий податок з усіх банківських рахунків кіпрських банків, проте в парламенті не підтримали відповідний законопроект. Тоді уряд республіки вирішив здійснити реструктуризацію фінансового сектора, в результаті якої втрати несли власники банківських рахунків на суму понад сто тисяч євро (на банківські рахунки нижче даної позначки поширюється страховка).

За матеріалами: lenta.ru

Leave a Comment