fbpx
Новини світу

КНДР перезапустила ядерний реактор

Північна Корея приступила до перезапуску раніше законсервованого ядерного реактора, який знаходиться в комплексі Йонбен. Зазначимо, що законсервований реактор здатний виробляти збройовий плутоній. До такого висновку прийшли американські фахівці, уважно вивчивши фотографії з космосу від 31 серпня 2013 року.

Повідомляється, що двоє дослідників з Американо-корейського інституту Університету імені Д. Хопкінса Джефрі Льюїс і Нік Хансен зафіксували на фотографіях з супутника білий пар, який піднімається над сусідньою з ядерною установкою будівлею.

Американські вчені впевнені, що в цьому будинку електричні генератори і парові турбіни, які працюють від тепла, що виробляється в реакторі.

Читайте також:  У Румунії стався землетрус – сильні поштовхи відчули на Одещині, в Молдові та Болгарії

Як стверджують фахівці, колір і об’єм пари свідчать про те, що зараз ядерний реактор вже запущений або дуже близький до запуску.

Варто відзначити, що поки що не надходило офіційної інформації про початок роботи ядерного об’єкту в Йонбені. Ще на початку квітня офіційний Пхеньян заявляв про наміри відновити експлуатацію ядерного реактора, розташованого в Йонбені. Нагадаємо, що реактор в Йонбені був зупинений в жовтні 2007 року в рамках договору за підсумками шестисторонніх переговорів.

Читайте також:  Дунай вийшов з берегів і затоплює Будапешт (ВІДЕО)

Північна Корея оголосила себе ядерною державою ще в 2005 році. Вже в 2006, в 2009 і 2013 роках КНДР провела підземні ядерні випробування, що стало причиною численних протестів з боку всього міжнародного співтовариства. Після останніх лютневих випробувань, з’явилися повідомлення про те, що керівництво КНДР готується до нових. Однак ця інформація досі не підтверджувалася. У відповідь на такі дії Пхеньяна Рада безпеки ООН прийняла ряд резолюцій, в яких вимагає від КНДР припинити «ядерну діяльність».

За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: