«Союз ТМА-08М» успішно приземлився в Казахстані

 Спусковий апарат космічного корабля "Союз ТМА – 08М" з російськими космонавтами Павлом Виноградовим, Олександром Місуркіним і американським астронавтом Крістофером Кессіді успішно приземлився в Казахстані.

"Є посадка", – висвітився напис на великому екрані в залі Центру управління польотами, передає кореспондент "Інтерфакс -АВН".

Після цього працівники ЦУП, керівництво ракетно -космічної галузі, що стежили за посадкою із залу управління, а також іноземні та російські гості вибухнули оплесками.

У ніч на середу космонавти попрощалися з колегами, які залишаються на Міжнародній космічній станції (МКС), перейшли на борт пілотованого корабля і закрили за собою перехідні люки. Потім відбулася розстикування, після якого корабель кілька годин перебував у автономному польоті. О 6:05 рухова установка "Союзу" видала п’ятихвилинний гальмівний імпульс для сходу корабля з орбіти. О 6:32 корабель розділився на відсіки: від апарату, що спускається відокремився побутовий та приладно-агрегатний відсіки. Після цього (6:36) капсула з космонавтами увійшла в щільні шари атмосфери. У цей момент відбулася тимчасова втрата зв’язку з екіпажем. О 6:44, коли спусковий апарат пройшов плазму, над ним спочатку розкрився витяжний, а потім основний парашут, який загальмував падіння.

Related Post

До прибуття на борт МКС наступної тривалої експедиції, старт якої запланований на 26 вересня, роботу на орбіті продовжить екіпаж у складі російського космонавта Федора Юрчихіна, європейського астронавта Луки Пармітано і американського астронавта Карен Найберг.

Космічний корабель "Союз ТМА – 08М " вирушив на орбіту о 00:43 МСК 29 березня 2013 року і через шість годин причалив до МКС. Тривалість експедиції екіпажу до моменту посадки склала 166 діб. За час польоту космонавти працювали з російськими вантажними кораблями "Прогрес М- 19М " і "Прогрес М- 20М", європейським вантажним кораблем ATV і японським HTV. П. Виноградов і О. Місуркін здійснили спільний вихід у відкритий космос 19 квітня. 24 червня 16 і 22 серпня О. Місуркін виходив у космос в компанії з Ф. Юрчихиним. Крім цього, тричі у відкритий космос виходив К. Кессіді – 13 травня, 9 липня і 16 липня. Останній вихід довелося перервати через попадання води в шолом Л. Пармітано. Крім цього російські члени екіпажу в квітні під час сеансу зв’язку з патріархом Всія Русі Кирилом отримали привітання з Великоднем, взяли участь у виборах мера Москви і губернатора Московської області, а П. Виноградов до того ж відсвяткував на орбіті своє 60 -річчя. Для П. Виноградова це був вже третій космічний політ в кар’єрі. Загальна тривалість перших двох – 380 діб.

Для О. Місуркіна цей політ був першим у кар’єрі. У К. Кессіді це другий політ. Перший тривав 15 діб.

Джерело: Інтерфакс – Україна

Leave a Comment