fbpx
Новини світу

Сирійський криза. Близько двох об’єктів зі зберігання хімзброї деякий час були під контролем повстанців

  Арсенал сирійської хімічної зброї знаходиться під контролем урядових сил, однак, щонайменше, у двох містах об’єкти з виробництва або зберігання цієї зброї на деякий час переходили під контроль повстанців, йдеться в доповіді, поширеній ізраїльським Інститутом з боротьби з тероризмом (ICT).

"З 80-х років минулого сторіччя, коли Сирія почала виробляти гірчичний газ і зарин, вона накопичила приблизно 1000 тонн бойових отруйних речовин (БОР), які були складовані приблизно на 50 об’єктах, що знаходилися головним чином у північних районах країни поблизу кордону з Туреччиною", – наголошується в доповіді.

Читайте також:  Когрес США проголосував за законопроєкт щодо допомоги Україні

З початком внутрішньосирійського конфлікту вони були сконцентровані приблизно на 10 об’єктах .

Ізраїльські експерти відзначають, що більша частина сирійських бойових отруйних речовин – бінарні, тобто їх складові частини окремо не становлять небезпеки.

За оцінками експертів ICT, сирійська влада контролює хімічну зброю, проте немає повної ясності в долі об’єктів, пов’язаних з хімічною зброєю, які перебували, щонайменше, у двох містах, контроль над якими на деякий час переходив до повстанців.

Вони відзначають, що один з таких об’єктів біля Алеппо, не уточнюючи його призначення, в серпні 2012 року перебував у зоні, яку контролювало близьке до "Аль – Каїди" угруповання "Фронт ан- Нусра".

Читайте також:  Президентські вибори в Словаччині. Хто переможе "руський мір" чи європейські цінності

Ізраїльські експерти розрізняють чотири типи об’єктів, пов’язаних з хімічною зброєю – це об’єкти з виробництва, досліджень, зберігання БОР, а також місця, де є інфраструктура подвійного призначення. Вони визнають, що Сирія розпочала програму з виробництва хімічної зброї "після поразки у війні проти Ізраїлю з тим, щоб мати засіб стримування ізраїльської військової потужності".

Джерело: Інтерфакс – Україна 

Читайте також: