fbpx
Новини світу

Росія відмовилася від українського НИТКА

Міністерство оборони Росії офіційно повідомило українським колегам про відмову від використання наземного випробувального тренажера корабельної авіації (НИТКА) в Криму. У повідомленні Міноборони РФ говориться, що з початку наступного року кримський аеродром не використовуватиметься для підготовки льотчиків палубної авіації ВМФ Росії. Українська сторона сприйняла інформацію спокійно і заявила, що готова припинити чинну з 1997 року міжурядову угоду.

НИТКА побудований на початку 1980-х років неподалік від міста Саки (Україна). Наземний випробувальний тренажер корабельної авіації імітує рухливу палубу авіаносця. Мета використання комплексу – відпрацювання зльоту і посадки палубних літаків. В обмін на користування тренажером Росія поставляла Україні комплектуючі і запасні частини для літаків «Су». Спочатку вартість деталей, що поставлялися, була еквівалентна витратам українських військових на підтримку тренажера в справному стані, потім угоду переглянули, і сторони домовилися про виплату Росією Україні за використання комплексу 700 000 доларів на рік.

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

Нинішню відмову від використання НИТКА представники російського Міністерства оборони пояснили тим, що українська сторона заявила про свій намір підвищити вартість оренди наземного випробувального тренажера корабельної авіації. Зіграло свою роль і те, що останнім часом Росія взяла курс на відмову від залежності при підготовці своїх військовослужбовців від інших держав.

Читайте також:  Чеський євродепутат намагається зірвати продовження вільної торгівлі з Україною

Зараз у Єйську (Росія) ведеться будівництво власного наземного випробувального тренажера корабельної авіації. Планується, що російський НИТКА буде використовуватися не тільки для підготовки пілотів палубних літаків, на ньому зможуть тренуватися і льотчики морської вертолітної авіації.

НИТКА. Крим (відео):

За матеріалами: lenta.ru

Читайте також: